Tofaş işçisinin hukuk zaferi

Tofaş’ta yapılan bü­yük eylemin ardından Türk Metal Sendikası’ndan istifa ederek Çelik-İş’e geçtikleri için işten çıkarılan işçiler, işe iade davasını kazandı.

Otomotiv sektöründe 15 Mayıs 2015’te başlayarak ülkenin gündemine oturan eylemlerin ardından işten çıkarılan Tofaş çalışanla­rının hukuk mücadelesi devam ediyor. 22 Haziran 2015 günü 80 çalışanın iş akdi fesih edildi. Tofaş’a karşı işe iade davası açan çalışanlardan 60 kişinin işe iadesi kabul edildi, 20 kişinin ise davası 11 nisan 2016 günü görülecek.

Bursa 3. iş mahkemesi 40 işçinin iş akitlerinin feshinin geçersizliğine ve işe iadelerine boşta ge­çen 4 aylık ücret ve diğer haklarının ödenmesine ve patronun işçileri işe başlat­maması halinde kişilerin kıdemine göre 4-8 ay ara­sında tazminat ödemesine karar verdi. Ancak mah­keme çalışanların sendikal haklarını aradıkları için çıkarıldıklarını kabul et­meyerek sendikal tazminat taleplerini reddetti.

Çeliş-İş’e üye olduktan sonra işten atıldıklarını söyleyen işçiler “Bu karar haklılığımızı göstermiştir. Fakat sendikal sebepten dolayı işten atıldığımız bu kararda yer almadı. Bu kararla ilgili Yargıtay’a başvuracağız” dedi.

Yorumlar kapalıdır.