İzlanda: 14.38’den sonraki emeğimizin karşılığını istiyoruz!

Yaşadığımız bu ataerkil sistemde hangi ülkede olursanız olun cinsiyet ayrımı ve beraberinde getirdiği ücret eşitsizliği aynı şekilde işlemeye devam ediyor. Hatta “kadın-erkek eşitliğinde” liste başı olduğu söylenen İzlanda’da durumun diğer ülkelerden farksız olduğunu gördük. Çalışan kadınların, aynı mesai süresinde erkeklerden ortalama yüzde 30 daha az ücretle çalıştığı ortaya çıktı. Bu fark İzlandalı kadınların emeklerinin saat 14.38’den sonra ücretlendirilmediği yani bedava çalıştıkları anlamına geliyor.

Bu nedenle geçtiğimiz ay 26 Ekim günü başkent Reykjavik’te bir araya gelen binlerce kadın işçi, ironik bir şekilde saat 14.38’de iş bırakarak, ‘eşit işe eşit ücret’ talep etti. 14.38 saati rastgele seçilmiş değil. Kadın örgütleri ve sendikalar tarafından örgütlenen eylemde kadınlar, ücretlerinin aynı işi yapan erkeklerle eşit olmaktan tam olarak bu saatte çıktığı için, 14.38’de çalışmayı bıraktılar.

Bir protestocu kadın, “Dünyadaki hiçbir ülkenin cinsiyet eşitliğine ulaşmadığını biliyoruz; ama bugün bana eşit haklara en çok sahip olduğumuz ülkede bile kadınlara erkeklerle aynı ödemenin yapılmadığını gösterdi” dedi.
Kadın örgütleri ve sendikalar tarafından organize edilen grev, bundan tam 41 yıl önce 1975 yılında düzenlenen ve 25 bin kadının katıldığı ‘Kadınların Boş Günü’ adlı tarihi grevle aynı gün gerçekleştirildi. Bu grev sonucunda İzlanda Cinsiyet Eşitliği Konseyi kurulurken; iş yerlerinde ve okullarda cinsiyet ayrımcılığı yasaklandı, cinsiyet eşitliği yasası onaylandı.

Yorumlar kapalıdır.