“Tanzanya”da bir belediye hikayesi

Tanzanya’da bir şehir. İsmini sona saklayalım.

Bu şehirde, Tanzanya’nın seçim kanunlarına uygun şekilde bir seçim yapılır. Bu seçimin sonunda da bir belediye başkanı seçilir. Bu arada o şehir ve civarında bir savaş da sürmektedir.

Bu belediye, bir zaman içinde, bir köyden insanların başvurusu ve isteği nedeniyle, o köye su getirilmesi için çalışma yapmaya başlar. Bu nedenle belediyenin içerisinde departmanlar arası bir takım yazışmalar da yapılır. Mesela, belediye içinde bütün gruplara “bu köye su kuyusu yapılacak” diye talimatı, belediyenin içinde bir müdürlük resmi yazıyla yazar. Bu yazıyı başka bir bölüm alıp, köye su kuyusu açmak için çalışmalara başlar. Uğraşılır falan derken su kuyusu inşaatı bitirilir. İçine su da almaya başlar. Bu durum köyde büyük sevinçle karşılanır. E, belediye kuyunun açılışı için bir açılış töreni bile organize eder. Köylülerin, Tanzanya emniyet güçlerinin, belediye başkanlarının katıldığı, bu törende fotoğraflar bile çekilir. Bu fotoğraflar, hatta belediyenin internet sitesinde, çeşitli duyuru sitelerinde de yayımlanır. Orada da aynı demek ki, belediye yaptığı işler için övünür, yani.

Bunlar 2012 yılında olur.

O yıllarda belediye başkanı ile Tanzanya hükümeti arası açık değildir. Kimse haber değeri olarak bile görmez bu su kuyusu açılışını.

Bu kuyunun açılışından 2 yıl sonra, aynı köyün başka bir yerlerine savaşta ölmüş insanların cenazeleri de gömülmeye başlar.

Bu arada belediye başkanının partisinin Tanzanya hükümeti ile arası açılmaya başlamıştır. Tanzanya hükümeti ne yapar, biliyor musunuz? Bu belediye başkanını, sadece ama sadece, köye yapılan bu su kuyusu inşaatının, o sonradan yapılan, insanların cenazelerinin yıkanması için yapıldığı iddiasıyla tutuklar. 2 yıl sonra yapılacak bir gömülme işleminin bu belediye başkanı tarafından nasıl bilinebileceği bir kenara, ya velev ki, o mezarlık için de yapılmış olsun, ne var ki bunda der gibi insan.

Olsun, Tanzanya hükümeti, bu su kuyusunun yapımını tek neden göstererek, bu belediye başkanını, hatta bu işin yapılmasında her kimin bir katkısı varsa, onların da hepsini tutuklar. Bir tek o resmi yazıda imzası olan ve “bu işi yapın” diye herkese emir veren insan tutuklanmamıştır.

Bu belediye başkanının ve tutuklanan bütün çalışanların yerine de kendi partisine yakın insanlar yerleştirilir. “Par partor por” diye bir deyim vardır, Tanzanya’da bu tip durumlarda söylenen. “Hile güçten üstündür” anlamına gelen. Tanzanya kültürü ve yasaları işte.

Şehrin ismini sonda söyleyeceğimizi söylemiştik, unuttuk.

Şehir Diyarbakır. Tanzanyalı belediye başkanının adı da Gülten Kışanak.

Yorumlar kapalıdır.