Üsküdar’ın taşınmaz malları 49 yıllığına cemaatlere veriliyor!
Üsküdar Belediyesi 3,5 yıl içinde toplamda 40’tan fazla taşınmaz mal varlığını, imzaladığı protokollerle cemaatlere ve vakıflara devretti. Üsküdar Belediye Meclisi’ne neredeyse her ay bir tahsis gündemi geldiği ve çoğunluktaki AKP’li meclis üyeleri sayesinde bunların kabul edildiği söyleniyor. Kamuya ait taşınmazlar için TÜRGEV, İlim Yayma Cemiyeti, TOGEM-DER, İnsan ve İrfan Vakfı, Nil Eğitim ve Yardımlaşma Derneği, Ensar Vakfı ve Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı ile protokoller imzalandığı biliniyor. Yakında Üsküdar Belediyesi’ne ait tek bir kamu arazisi kalmayacak.
Tüm bu tahsisler yetmezmiş gibi 7 Şubat 2018 tarihli Belediye Meclisi toplantısında iki yer daha Ensar Vakfı’na, bir yer ise TÜGVA’ya 49 yıllığına devredildi. Bu arada Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in Ensar Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi olduğunu da söyleyelim.
Bu taşınmazlar bugüne kadar en fazla 30 yıllığına verilebiliyordu. Ancak 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda 27 Ocak 2017 tarihinde yapılan değişiklikle, vergi muafiyeti olan vakıflar, mülkiyeti hazineye ve kamuya ait olan taşınmazlardan 49 yıllığına bedelsiz yararlanabilecek. Ayrıca Özel Öğrenci Barınma Hizmetleri Yönetmeliği de Aladağ’daki yurt yangınından sonra birtakım kıstas ve kurallar getirilerek yeniden düzenlendi ve cemaat ve vakıflara ortaöğretim öğrencileri için yurt açma yetkisi verildi. Ensar Vakfı’na ait bir yurtta 10 çocuğa, Dikili’de yine özel bir yurtta 7 çocuğa yapılan cinsel taciz suçlarının üstü kapatılmaya çalışılırken; Aladağ’da Süleymancılar’a ait bir yurtta çıkan yangında kaybettiğimiz 10 öğrenciyi de hatırlayarak bu düzenlemeleri kabul etmiyoruz.
Eğitime destek adı altında yapılan bu düzenlemeler ve devir işlemleriyle devletin eğitimden iyice elini ayağını çekmeye çalıştığını görüyoruz. Son birkaç yılda kamuya ait binlerce ilk ve ortaöğretim okulu kapatıldı. Yaklaşık 1 milyon öğrenci yasalar aracılığıyla cemaatlere teslim edildi. Her gün yeni bir özel ilk ve ortaöğretim okulu açılırken işçi, emekçi çocuklarına, yoksul çocuklara cemaat okullarından ve yurtlarından başka bir seçenek bırakılmıyor.
Öğrencilerin eğitim ve barınma ihtiyacını karşılamak devletin görevidir. Özel yurtlar derhal kamulaştırılmalı ve ücretsiz, nitelikli eğitim ve barınma hakkı tüm öğrencilere verilmelidir. Kamuya ait taşınmaz mallar işçi ve emekçilerin denetiminde, onların gerçek ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde tahsis edilmelidir.
Yorumlar kapalıdır.