Patron tam bir çakal

Yazımızın başlığını neden böyle attık? Ben anlatayım sizler okuyun: 12 kişinin çalıştığı bir tekstil atölyesindeyim. 12 kişiden sadece 3 kişi sigortalı. Bu sigortalılardan biri olan kadın arkadaşımız “Patron bugün bana bir takım kâğıtlar imzalattı” dedi. Ne imzaladığını okudun mu diye sorduğumuzda “hayır” dedi. İmzaladığın kâğıtta neler yazdığını hatırlıyor musun diye sorduğumda, “Her hakkımı aldım falan yazıyordu” diye cevap verdi. “İmzaladıktan sonra patrona bu nedir diye sordum, sen bana güvenmiyor musun diye cevap verdi” dedi.

Durumu kadın arkadaşımdan dinledikten sonra patronun aslında tazminatsız çıkış kâğıdını imzalattığı gerçeğine vakıf oldum. Durumu kadın arkadaşa izah ettiğimde “Ben ne yapacağım şimdi” diyerek söylenmeye başladı. Bahsettiğim kadın arkadaş 3 yıldır sigortalı olarak çalışıyor. Şimdiye kadar böyle bir kâğıt imzalamadığını, bunun ilk olduğunu dile getirdi. Bu durumun kendisine getirebileceği zararları sorduğunda, tazminatsız işten çıkarılmış olduğunu ve hiçbir hak talep edemeyeceğini izah ettim. Bu durumda ne yapabileceğini sorunca da, yapabileceği tek şeyin imzaladığı kâğıdı geri alması olduğunu ve kâğıdı yırtması gerektiğini kendisine aktardım.

Kadın arkadaş patronun yazıhanesine girerek imzaladığı kâğıdı bir nevi çalarak geri almıştı. Kâğıdı eve götürüp okuyan arkadaş durumun aynen kendisine aktardığım gibi olduğunu söyledi. Kâğıda “Her hakkımı aldım” diyerek imza atmış olduğunu aktardı. Patron, yazıhanesine girilerek bu kâğıdın oradan alındığını anlayınca mağdur olan arkadaşı yazıhanesine çağırarak azarlayarak yaptığının hırsızlık olduğunu ve doğru bir şey olmadığını, kendisine güvenmesi gerektiğini, bunun formaliteden ibaret olduğunu söylemiş.

Bu aktardığım olaydan sonra patronun arkadaşımıza karşı tavırları değişti ve ona karşı sindirme politikası uygulamaya başladı. Patron hakaretler ediyor, kadın arkadaşın işini savsakladığını, ciddiye almadığını, kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini, böyle devam edemeyeceğini söylüyor. Kadın arkadaşımız “İşten çıkarsam tazminatımı alabilir miyim?” diye sorunca, işten çıkarsa tazminat alamayacağını, bu durumda ya kendisini işten attırması ya da tazminatsız işten çıkması arasında bir tercih yapması gerektiğini söyledim. Kadın arkadaş şimdilik çalışıyor ama patron tarafından da mobbing uygulamasına maruz kalmaya devam ediyor.

Çalışma hayatındaki kuralları iyi bilmek ve kurallar çerçevesinde haklarımızın neler olduğunu anlamak durumundayız. Eğer kadın arkadaşımız haklarının ne olduğunu ve imzaladığı kâğıdın ne anlama geldiğini tam olarak anlayabilseydi o kâğıdı imzalamayacaktı. O yüzden haklarımızı iyi öğrenmemiz ve bunu savunmamız gerekiyor.

Yorumlar kapalıdır.