Füzyon Mutfağı, Lezzetli Tokamak

Hepimizin bildiği gibi gün geçtikçe artan sosyal medya etkileşimi ve ulaşım ile bilişim hayatlarımızı hızlandırıyor, farklı şeyler tüketmemizi olanaklı kılıyor ve onları anında paylaşmamızı sağlıyor. Bu, bugün oldukça doğal bir eylem haline geldi. Gezmek, yemek ve bir tutam gülücük dolu selfie hepimiz için vazgeçilmez. Bu alandaki yeni akım da füzyon mutfağı.

Füzyon mutfağı için, farklı mutfak kültürlerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuş bir “sentez” diyebiliriz. Yani ana yemekte imam bayıldı varken içine konulan malzemeler hem ekşi hem de tatlı olabiliyor. Fakat ben size farklı bir füzyondan bahsedeceğim. Bu hepimizin geleceğini derinden değiştirecek, enerji ihtiyacını kontrol edilebilir ve sınırsız bir hale getirecek,füzyon enerjisinin ta kendisi.

Günümüzde nükleer santrallerde kullanılmakta olan teknik oldukça sıkıntılı ve maliyetli olan fisyon enerjisi dönüşümüdür. Ağır elementlerin düşük ağırlıktaki elementlere dönüşümünü sırasında çıkan enerjiye fisyon deniyor. Fakat kontrol edilebilmesinin zorluğu ve çıkan radyoaktif yakıt ne yazık ki getirisinden çok dünyaya maliyet yaratıyor.

Füzyon reaksiyonları ise, hafif elementlerin birbirine uyguladıkları itme kuvvetini aştırarak yeni bir element yaratıyor ve ortaya çıkan enerjinin kullanımını olanaklı kılıyor. Aslında Güneş’te bu her an gerçekleşmekte; çekirdeğindeki muazzam çekim kuvvetti, atomların füzyon reaksiyonuna girerek bizlere yaşam enerjisini yollamasını sağlıyor. Fakat füzyon enerjinin dünyada kontrollü bir şekilde ve verdiğinden fazlasını alarak gerçekleştirilebilmesi laboratuvarlarda şu an sağlanamadı. Bunun için Tokamak denen, plazmanın kapalı manyetik alan bölgesi içinde hapsedilmeye çalışıldığı plazma tutucu sistemler geliştiriliyor. Örneğin 1GW’lık bir kömür santralı yılda 1.5 ile 2.5 milyon ton kömür yakarken, eşdeğer ilk nesil bir füzyon Tokamak santrali sadece birkaç yüz kilogram yakıt harcayacaktır. Kömür atmosferi kirletirken füzyon reaksiyonlarından zararlı bir atık ortaya çıkarmayacaktır.

Füzyon enerjisi araştırmalarına kısıtlı bütçe ayrılmasının nedeni çokuluslu şirketlerin ve devletlerin pazarladığı ve dünyamızı kullanılmaz hale getirmekte olan enerji üretim sistemlerinden vazgeçmemeleridir. Çünkü bir kez yukarıda belirttiğim gibi verimli bir şekilde gerçekleştirilebilirse, pazarladıkları enerji sistemlerine gerek kalmayacaktır ve füzyon enerjisi herkesin ulaşabildiği sonsuz ve sorunsuz bir temel kaynak olacaktır. İnsanlığın geleceği temiz ve kendi enerji araçlarına sahip olmaktan geçiyor.

Yorumlar kapalıdır.