Tuzla tersanelerinde iş cinayeti

Tuzla Gemi Tersanesi’nde dün (28 Ocak 2019) Hong Kong bandıralı akaryakıt gemisinin kazan dairesinde yapılan çalışma sırasında meydana gelen yangında 2 işçi hayatını kaybederken, 1’i ağır olmak üzere 11 işçi de yaralandı. Yaralanan işçiler bölge hastanelerine götürülürken tedavileri devam ediyor.

Patron ve yetkililer çıkan yangın sonucu 2 işçinin iş cinayetine kurban gitmesi ve 12 işçinin yaralanmasını “iş kazası” olarak nitelendirse de işçilerin çalışma arkadaşlarının aktardıkları tam aksini göstermekte. Kazan dairesinde yapılan çalışma sırasında iş güvenliği için gerekli teçhizatın eksik olması, olayda net bir ihmal olduğunun göstergesi.

İş güvenliğinin sağlanmaması, işi yetiştirmek adına işçilerin canları pahasına çalışmaya zorlanması, patron kârını artırsın diye gerekli teçhizatların tedarik edilmemesi… Tüm bunlar karar vericilerden uygulayıcılara kadar bu işin sorumlularını göstermektedir. AKP’nin inşa etttiği çalışma düzeninin sonucu, iş cinayetidir.

Tuzla Gemi Tersanesi’ndeki facianın ardından tüm sorumlular derhal yargılanmalıdır. Ancak daha da önemlisi, bu ve benzeri bir cinayetin bir daha yaşanmaması adına, iş güvenliğinin sağlanması, gerekli tedbirlerin alınmasını denetlemek gerekmektedir. Bunun yolu da emekçilerin bulundukları iş yerlerinde bir arada, örgütlü durabilmesinden ve işyerlerinde işçi denetimini sağlayabilmesinden geçiyor.

Yorumlar kapalıdır.