Kadınlar 8 Mart’ta tüm dünyada meydanlarda!

Bu yıl feminist grev çağrısıyla dünyanın dört bir yanından kadınlar, cinsiyete dayalı her türlü şiddete, cinsel istismara, devletin kemer sıkma politikalarına, krize ve savaşa “hayır” demek için 8 Mart’ta meydanları doldurdu. Emekleri, bedenleri ve kimlikleri üzerindeki baskıya karşı omuz omuza dayanışmayı örgütlediler.

Türkiye, İstanbul’da İstiklal Caddesi’nde her sene olduğu gibi yürüyecek olan kadınlar polisin yoğun baskısıyla karşılaştı. Caddenin yalnızca ufak bir kısmını açan polis, kısıtlı bir alanda toplanılmasına izin verdi. Fakat basın açıklamasını okumaya fırsat dahi bırakmadan biber gazı ile müdahale edildi. Kadınların kararlılıkları üzerine ara sokaklarda ufak çaplı eylemlilikler tüm bu baskılara rağmen devam etti.

Arjantin, Buenos Aires’te gerçekleşen yürüyüşte binlerce kadın yasal kürtaj hakkı için yürüdü. Ni Una Menos (Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz) diyerek kadın mücadelesinin önemli bir ismi olan Arjantinli kadınlar feminist greve de çağrı yapan dövizler taşıdılar.

İspanya’da yoğun katılımlı birçok gösteri düzenlendi. Gün boyu düzenlenen gösterilerde kadınlar “işte, maaşta, erkeklerle gerçek eşitlik” ve “kadına yönelik şiddete son” diye haykırdılar. İşçi sendikalarının çağrısıyla iki saatlik genel grev sonrası, kadın-erkek eşitliğine ilişkin talepler öne çıkarıldı. Madrid’de kadınlar, “Durdurulamayız, eğer kadın durursa dünya durur” yazılı pankartın arkasında yürüdü.

Norveç’te bu yıl katılanların sayısı geçen yıla kıyasla iki misli artmış durumda. Bu artışın sebebinin ise, hükümetin kürtaj politikaları ve kürtaj yasası üzerinde yapılmak istenen değişiklik olduğu belirtildi. “Kızların sünneti de bir tacizdir”, “Kürtaj yasasına dokunma!” diyen kadınlar eşit ücret talebi, altı saatlik iş günü, ırkçılığa karşı mücadele gibi taleplerde bulundular.

Brezilya’da birçok kadın ırkçı ve kadın düşmanı devlet başkanı Jair Bolsonaro’yu protesto eden pankartlarla yürüdü.

Ve daha pek çok yerde kadınlar sokaklarda, meydanlarda taleplerini dile getirdiler. Farklı ülkelerdeki kadınlar aynı taleplerle meydanlardaydı: Krize, savaşa, eşitsizliğe, istismara, tacize ve tecavüze hayır!

Yorumlar kapalıdır.