Antep Angel Halı: Kod-29 zulmü farklı isimlerle sürüyor

Pandemi kapsamında yürürlüğe konan işten atma yasağı ve ücretsiz izin uygulaması, Kod-29 nedeniyle pratikte hiçbir zaman uygulanmadı. Öyle ki, bu dönemde Kod-29 ile işten atılan işçilerin sayısı geçen senelerin kat kat üzerine çıktı. Kod-29, tam da işçilerin sendikalaşma mücadelelerinin önüne geçmek için patronların elinde bir koza dönüştü ve binlerce işçi Kod-29 ile işten çıkarıldı.

Yapılan eylemlerin ve itirazların sonucunda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kod-29’da bir değişikliğe gittiğini, yeni kodlar belirleyerek Kod-29 kaynaklı hukuksuzlukların önüne geçtiğini iddia etmişti. Ancak yapılan yeni düzenleme yine patronların işine yarayacak yeni imkânlar yaratmaktan öteye gidemedi.

Gaziantep’te bulunan Angel Halı işletmesinin fabrika girişinde telefonlarının toplanmasını reddeden işçilerin Kod-46 ile işten çıkarılmaları, patronların bu yeni imkânları kullanmak için hiç zaman kaybetmediklerini gösteriyor. Gaziantep’te Koza Halı, Yasin Kaplan Halı ve Güven Boya fabrikalarında da işçiler sendikalı oldukları için Kod-29 bahanesiyle işten çıkarılmıştı. Şimdi ise Angel Halı işçileri telefonlarına el konmasına izin vermemeleri bahanesiyle Kod-46, yani hırsızlık suçlamasıyla tazminatsız işten atıldılar. Mücadele eden ve patrona karşı çıkan işçiler bu şekilde yoksulluğa mahkûm ediliyorlar. Buna rağmen farklı fabrikalarda farklı işçiler, aynı sorunlarla mücadele etmeye devam ediyorlar: iş saatlerinin uzunluğu, mesailerin ödenmemesi, kötü çalışma koşulları, güvencesizlik, düşük ücretler, sendikalaşmaya dönük saldırılar…

Angel Halı’da işten çıkarılan 63 işçi direnişe geçti. 25 Mayıs günü Gaziantep SGK İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan işçiler, işe iadelerini ve Angel Halı patronuna soruşturma açılmasını talep etti. “İşçi düşmanı tüm kodlar kaldırılsın” ve “İşten atmalar yasaklansın” pankartları taşıyan işçiler adına konuşan DİSK Tekstil Gaziantep Bölge Temsilcisi Mehmet Türkmen, “Hakkını aradığı, haksızlığa karşı çıktığı, kölece çalışma koşullarını kabul etmediği, sendikalı olduğu için patronlar tarafından suçlu ilan edilerek Kod-29 ile işten atılan işçiler şimdi Kod-43, Kod-46, Kod-49 ile işten çıkarılıyor. Ve yine patron suçu kanıtlamakla yükümlü değil, yine patronun beyanı esas, yine işçi haksız yere işini ve yıllarca birikmiş tazminatını alamıyor, yine işçi yıllarca ücretinden kesinti yapılarak birikmiş olan işsizlik ödeneğinden bile yararlanamıyor, yine işçilerin alnına kara bir leke çalınıyor ve yine işçi kendini temize çıkarmak için, suçsuz olduğunu kanıtlamak için yıllarca mahkeme kapılarında bekliyor,” diyerek yaşanan süreci özetledi. “Bu 63 işçinin arasında farklı fabrikalara iş başvurusu yapan ancak Kod-46 ile çıkarıldığı için işe alınmayan işçiler var. Hırsızlıkla suçlanarak işten atılan bu 63 işçinin arasında ailesi neden işten çıkarıldığını sorduğunda açıklayamayan işçiler var. İşçilerin bu mağduriyeti acilen giderilmeli, işlerine geri dönmeleri için gerekli adımlar atılmalı, işçiler üzerinde leke gibi duran Kod-46 iptal edilmeli, işyeri yönetimi ve patronla ilgili gerekli incelemeler derhal başlatılmalıdır,” diyerek işçilerin işe geri alınması ve patron için soruşturma açılması çağrısını bir kez daha yeniledi.

Yorumlar kapalıdır.