BDS Türkiye’den işgalci İsrail’le kardeş kent protokollerine iptal çağrısı

Filistin için İsrail’e Boykot-BDS Türkiye grubu 2 Mart 2024 tarihinde Kadıköy Belediyesi önünde “İşgal Devleti Şehirleriyle Kardeşlik Protokollerini İptal Edin” çağrısı ile bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Nehirden denize özgür Filistin”, “Siyonistler yenilecek, direnen Filistin kazanacak”, “Kınamak yetmez, ticareti kes”, “İşgalciyle kardeş kent olunamaz” gibi sloganlar eşliğinde Kadıköy Belediyesi önüne yürüyüş yaparak ulaşan kitle basın açıklamasını bu noktada gerçekleştirdi. Açıklamada Filistin halkına uygulanan etnik temizliğin ilk başladığı yerlerden biri olan ve ilk Siyonist kafileler tarafından yerinden edilmiş Filistinlilerin ev ve arazileri üzerine kurulmuş olan Petah Tikva belediyesiyle kardeş kent olan Kadıköy Belediyesi’nin yanı sıra başka İsrail belediyeleriyle kardeş kent protokolleri bulunan Adana, İzmir, Antalya, Edirne, Marmaris Belediyelerine bu protokolleri iptal etme çağrısında bulunuldu.

Açıklamanın tamamını okurlarımızla paylaşıyoruz:

Basına ve Kamuoyuna

İsrail işgal ve ırk ayrımı rejiminin Gazze Şeridi’ndeki soykırım saldırıları beş aya yakın zamandır devam ediyor. Bu saldırılarda şimdiye kadar, büyük çoğunluğu sivil olmak üzere en az 30 bin Filistinli hayatını kaybetti ve 2 milyona yakın Filistinli zorla yerinden edildi.

İşgal güçleri bir yandan yüz binlerce sivilin sığındığı Refah şehrine de yoğun bir saldırı düzenlemeye hazırlanırken, diğer yandan Gazze’nin büyük ölçüde yaşanamaz hale gelmiş kuzey bölgelerinde her türlü yardım girişinden mahrum bırakılan halk, açlıkla ve salgın hastalıkla boğuşuyor. Hastanelerin büyük ölçüde devre dışı bırakıldığı Gazze’den neredeyse her gün açlıktan ölüm haberleri geliyor.

İki gün önce ise işgal güçleri bir insanlık suçu daha işledi ve Harun el-Reşid caddesinde un ve gıda dağıtımını bekleyen sivil Filistinlilerin üzerine ateş açarak en az 112 kişiyi öldürdü.

Diğer yandan süregiden saldırılar neticesinde, Filistin halkının yaşadığı tarihsel kentler işgal ordusu tarafından yok ediliyor, asırların mirası olan tarihi yapılar enkaza çevriliyor ve şehirler her türlü altyapı imkânından yoksun bırakılıyor.

Soykırım ve kentkırım süreci tüm hızıyla devam ederken, içinde bulunduğumuz mart ayı boyunca dünyanın her yerinde “apartheid haftası” kapsamında İsrail rejiminin ırkçı karakterini gözler önüne seren ve Filistin halkının varoluş mücadelesine omuz veren eylem ve etkinlikler düzenleniyor.

Bizler de bugün, bu eylem ve etkinlikler dizisinin bir parçası olarak, uzun zamandır dillendirdiğimiz bir talebi tekrar etmek üzere Kadıköy Belediyesi önündeyiz.

2009 yılındaki kuruluşundan beri, İsrail’le ekonomik, ticari, askeri, siyasi, akademik ve kültürel ilişkilerin kesilmesi, işgal, etnik temizlik ve ırk ayrımcılığı üzerine kurulu rejimin her alanda yalnızlaştırılması, tecrit edilmesi ve yaptırıma uğratılması talebini kesintisiz olarak dillendiren BDS Türkiye, Ekim ayından beri devam eden soykırım sürecinde bu taleplerini yoğunlaştırmış, tüm olanaklarıyla, tüm muhatap kişi ve kuruluşlara İsrail’le ilişkileri kesmeleri için defaatle çağrıda bulunmuştur. 

Bu çağrıların muhataplarından biri de, İsrail belediyeleriyle kardeş kent protokolleri bulunan Türkiye belediyeleridir.

Halka ve insanlığa karşı tarihte eşine az rastlanan suçlar işleyen bir “devletin” kurumlarıyla “kardeşlik” anlaşması içinde olmak utanç vesilesidir.

İsrail belediyeleriyle kardeş kent protokolleri bulunan Adana, İzmir, Antalya, Edirne, Marmaris ve Kadıköy belediyelerine bu işbirliklerini sonlandırmaları için pek çok kez çağrıda bulunduk. Birkaç hafta önce Adana Büyükşehir Belediyesi Meclisi, çağrılarımıza olumlu yanıt vererek, oybirliğiyle Beerşeba Belediyesi’yle olan protokolü iptal etme kararı aldı.

Kadıköy Belediyesi’ne ise, Filistin halkına uygulanan etnik temizliğin ilk başladığı yerlerden biri olan ve ilk Siyonist kafileler tarafından yerinden edilmiş Filistinlilerin ev ve arazileri üzerine kurulmuş olan Petah Tikva’daki belediyeyle olan kardeş kent protokolünü sonlandırmaları için resmen ve yazılı olarak talepte bulunduk.

Kadıköy Belediye Meclisi’ne, önümüzdeki hafta düzenlenecek toplantıda bu talebimizi gündeme almaları, Filistin halkının varoluş mücadelesine sırt çevirmemeleri ve işgalci ve ırk ayrımcı rejimi yalnızlaştırma çabalarımıza dâhil olmaları için bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.

Aynı zamanda bu vesileyle, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tel Aviv Belediyesi, Marmaris Belediyesi ile Aşkelon Belediyesi, Edirne ve Antalya Büyükşehir Belediyeleri ile Bat Yam Belediyesi arasındaki kardeş kent protokollerinin iptal edilmesi çağrılarımızı da yineliyoruz. Resmen ve yazılı olarak yaptığımız bu başvuruların da önümüzdeki günlerde yapılacak Belediye Meclisi toplantılarında gündeme alınmasını talep ediyor ve sürecin takipçisi olacağımızı duyuruyoruz.

Son olarak, bu çağrıların olumlu karşılık bulması, onurlu bir karar alınarak kardeş kent protokollerinin iptal edilmesi, tarihe düşülen önemli bir not olacak ve Türkiye Cumhuriyeti’nin karar alıcı mercilerine, soykırım devam ederken İsrail’e yapılan gıda ihracatı başta olmak üzere her türlü ihracat ve lojistik desteği sonlandırması için bir çağrı niteliği taşıyacak ve örnek teşkil edecektir.

İşgalle kardeşlik olmaz!

Filistin’e özgürlük, İsrail’e boykot!

BDS Türkiye

Yorumlar kapalıdır.