Auschwitz’in kurtarılmasından 80 yıl sonra, yeni soykırımların yaşandığı bir dünya
1940 ve 1945 yılları arasında, insanlık tarihinin en büyük imha kampı olan Auschwitz-Birkenau’da yaklaşık 1,1 milyon insan öldü. Gaz odaları ve krematoryum fırınlarında günde neredeyse 5 bin kişi öldürülüyordu. Öldürülenlerin çoğu Yahudi’ydi ancak aralarında devrimciler, seks işçileri, eşcinseller ve başka ülkelerden gelen savaş esirleri de vardı.
Bu toplama kampı, İkinci Dünya Savaşı yıllarında Nazi Almanya’sı tarafından işgal edilen Polonya’daydı. Esirler İtalya, Fransa, Macaristan, Baltık ülkeleri, Almanya ve Polonya’dan her birine onlarca kişinin tıka basa doldurulduğu aşırı kalabalık sığır vagonlarında naklediliyordu. 27 Ocak 1945’te Sovyet Ordusu Auschwitz’i kurtardı.
80. yıldönümünde bu soykırımı bir kez daha kınamak için bir etkinlik düzenlenecek. İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, kendisi de Polonyalı bir aileden gelen bir Yahudi olduğu için etkinliğe davet edildi. Fakat Netanyahu bugün Gazze’de yaşanan yeni bir soykırımdan sorumlu olduğu için gidemeyebilir ya da gitmek istemeyebilir. Lahey’de bulunan Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (UCM) Netanyahu hakkında tutuklama kararı var. UCM’nin bir üyesi olarak Polonya, yasal olarak Netanyahu’yu tutuklamakla yükümlüdür. Ancak Polonya hükümeti bunu yapmayacağını açıkça belirtti. Asıl önemli olan, İsrail’in bu etkinliğe katılımının ilk kez sorgulanmaya başlanmış olmasıdır.
Yorumlar kapalıdır.