Arjantin’de kadınların isyanı meydanlarda: “Bir Eksik Olmayacağız!”

3 Haziran 2015 günü, Arjantin’de tarihi bir gün yaşandı. Ülkenin her şehrinde binlerce kişi, “kadın cinayetlerini durdurun!” demek için sokaklardaydı.

İsyanı başlatan kıvılcım, 14 yaşında genç bir kadının 16 yaşındaki erkek arkadaşı tarafından, hamile olduğu gerekçesiyle dövülerek öldürülmesiydi. Bu haber üzerine, her gün kadın cinayetleriyle yüzleşmekten yorgun düşen kamuoyunda, yaygın bir kampanya örüldü. #NiUnaMenos (Bir Eksik Olmayacağız) sloganıyla örülen bu kampanyanın sonrasında, Arjantin’in başkenti Buenos Aires’te binlerce kişi kadına karşı şiddeti protesto etmek için yürüdü. Kampanya, sadece Arjantin kentleriyle sınırlı kalmadı: Şili, Uruguay ve Latin Amerika’nın daha birçok ülkesinde kadınlar, öfkelerini aynı kampanya altında meydanlara taşıdı.

Arjantin’deki kardeş partimiz Izquierda Socialista (Sosyalist Sol)’nın da örgütleyicisi olduğu kampanya, sadece kadın cinayetlerine değil, aynı zamanda kadınların maruz kaldığı tüm şiddet ve baskı araçlarına karşı çıkışın ifadesi: “3 Haziran günü, sevgilileri, eski sevgilileri ya da akrabaları tarafından öldürülen kadınlar için sokaklardaydık. Ama aynı zamanda, binlercesi kaybolmuş, fuhuş çeteleri tarafından kaçırılmış ve yasal olmayan kürtaj nedeniyle ölmüş binlerce genç ve yoksul kadın için de sokaklardaydık” diyor Izquierda Socialista’dan Kadınlar. “Bu tarihi günden sonra anladık ki, mücadele henüz yeni başlıyor. Ulusal ölçekte örgütlenmeliyiz ve meydanlarda en kalabalık şekilde, sloganlarımızı haykırmalıyız”:

  • Bir eksik olmayacağız! Kadın cinayetlerini durdurun! Cezasızlığa hayır! Hükümet, kadınların yaşamından sorumludur.
  • Cinsiyetçi şiddet nedeniyle ulusal olağanüstü hal ilan edilsin. Şiddetin önlenmesine ve şiddet kurbanı kadınların gidebileceği sığınma evlerine ilişkin bütçe kanunu çıkarılsın!
  • Yasadışı kürtaja hayır! Kürtaj nedeniyle ölüm cinayettir. Hamileliğin gönüllü sonlandırılmasına ilişkin kürtaj yasası derhal kabul edilsin!
  • Kilise ve devlet ayrılsın!
  • İnsan kaçakçılık şebekeleri çökertilsin!
  • Taciz ve tecavüz son bulsun!

Yorumlar kapalıdır.