Tam teslimiyet

Geçtiğimiz ay içerisinde el-Cezire’de yayımlanan kimi belgeler FKÖ’nün Filistin davasına yaptığı ihanetleri ve Siyonizm ile iş birliğini ortaya koymakta idi. Konuya ilişkin Tarık Ali tarafından hazırlanmış ve ilk olarak London Review Blog’da yayımlanmış olan bu yazının çevirisi Filistin İçin İsrail’e Karşı Boykot Girişimi tarafından yapılmıştır.

Bu hafta el-Cezire tarafından yayımlanan “Filistin Belgeleri”, birçok Filistinlinin uzun zamandır şüphelendiği şeyin detaylarıyla doğrulanmasıdır: liderleri en utanç verici biçimde İsrail ve Birleşik Devletler ile işbirliği içinde. Rezillikleri en çirkin ayrıntılarıyla açıklanıyor. O zaman çok az kişi bunu kabul etmesine rağmen bu süreç, Edward Said’in London Review of Books’ta “Filistin Versay’ı” diye nitelediği, o göklere çıkarılan Oslo Anlaşmaları ile başladı. FKÖ liderliğinin neleri teslim etmeye razı olduğunu görse Edward Said bile şaşırırdı: kendi maaşları hariç neredeyse her şey! Zayıflıkları, yetersizlikleri ve alçaklıkları şimdi kamuoyuna mal oldu.

Şimdi biliyoruz ki bu tam bir teslimiyetti, FKÖ’nün vassalı olduğu İsrailli beyler gene de anlaşma imzalamayı reddetti. Basındaki dostları da, işi yokuşa sürüyor diye Filistinlileri suçladılar. Onlar koşulsuz denetimleri altında olacak delik deşik birkaç himaye yönetimine daha imza atmadan Filistin’in yıkılmasını istiyorlardı. Hamas ortadan kalksın istiyorlardı. FKÖ kabul etti. Son Gazze saldırısı, Abbas ve Hüsnü Mübarek’in onayıyla gerçekleşti, Washington ve onun AB’sinden bahsetmiyorum bile. Kelimenin tam anlamıyla FKÖ her şeyini sattı. Parayla satın alındılar ve uşak gibi muamele gördüler. Camp David’de Ehud Barak ve Bil Clinton’un Arafat’ın zirveden ayrılmasını durdurmak için şakacıktan kefiyesini çekiştirdikleri bir TV çekimi var. Üçü de gülüyor. Filistin’deki birçok FKÖ destekçisiyse el-Cezire’yi seyredip liderlerinin ihanetinin boyutlarını ve mutlak sinizmini anladıkça gözyaşlarını boğuluyor olmalı. İsrail/ABD/AB sacayağı Filistin seçimlerinin sonuçlarını hiçe sayarak Hamas’ı askeri yoldan ortada kaldırmaya niçin o kadar hevesle çalışıyordu, şimdi biliyoruz.

İki devletli çözüm artık ölmüştür ve İsrail ile FKÖ tarafından cenazesi kaldırılmıştır. Bağımsız bir Filistin devleti olabilecekmiş gibi davranmak herkes için (BBC için bile) imkânsızdır. Uzun bir akşamdan kalmalık, işgal altındaki Filistin’i sarıp sarmalıyor, fakat İsrail beğensin beğenmesin, bir gün bu bölgede tek bir devlet olacaktır, muhtemelen bu yüzyıl son bulmadan. Soykırımı bir kenara bırakırsak tek mümkün çözüm budur.

Yorumlar kapalıdır.