George W. Bush, görev süresinin bitimine kısa bir süre kala, Irak’a sürpriz bir veda ziyaretinde bulundu. Ne var ki, bu sürpriz ziyaret başka sürprizlere de gebeydi.
Başkan Bush’un bu “onurlandırıcı” jestinin altında kalmayan gazeteci Zeydi, pabuçlarını Bush’a postaladı ve güle güle demeyi de ihmal etmedi: “Bu sana veda öpücüğü, köpek!”
Bush’u ıskalayan ancak, kitlelerin gönlünde taht kuran bu eylem, ABD’nin emperyalist politikalarına karşı biriken nefretin de bir anda simgesi haline geldi.
Öte yandan, başkanlık sürecinde yüz milyonların nefretini kazanmış, yüz binlerin cellâdı Bush, sahneyi terk etmek üzere. Bush’un yerini, bu dönem politikalarına karşı ABD halkında oluşan tepkiyi, “değişim” vaadiyle kendisine kanalize etmeyi başaran Barack Obama alacak. Peki, seçim döneminde en çok kullandığı konulardan biri olan Irak için, Obama’nın vaat ettiği değişim nedir?
Obama, Irak’a değişim getirecek mi?
Öncelikle vurgulanması gereken, Amerikan burjuvazisinin “Obama kartı” üzerine oynamasının önemli sebeplerinden birisi, Bush’un “teröre karşı savaş” politikasının iflası. Yani, artık diplomasi seçeneği, masada daha önemli bir yer tutacak. Dolayısıyla, direniş hareketleriyle ve ekonomik krizle bir badire atlatmakta olan Amerikan emperyalizmine, “yeni” bir kaporta gerekiyor. Obama’nınsa bu işleve tamı tamına uyan bir seçenek olduğu görülüyor.
Bu çerçevede Irak konusuna dönersek, buradaki en hassas noktanın, işgal kuvvetlerinin çekilme takvimi olduğu aşikâr. Peki, Obama bu konuda ne diyor? Başında Irak’ın işgaline karşı çıkmış Obama’dan ilk etapta beklenen, ABD askerlerini Irak’tan derhal geri çekeceğidir. Oysa ABD askerlerini Irak’tan çekeceğini vaat eden Obama, konu işgalin ne zaman sonlandırılacağına gelince suskun: “Askerlerimizin nakli aşama aşama ve güvenli bir biçimde gerçekleştirilecektir.” İşte Obama’nın bu konuda bütün söyleyebildiği bu!
Oysa net bir takvim koymadan askerlerin geri çekilmesinden bahsetmenin, Bush politikalarından bir değişimi yansıttığını söylemek, büyük bir palavra. Çünkü henüz Obama’nın adaylığı söz konusu bile değilken, Pentagon’da askerlerin Irak’tan çekilmesi planlarının yapıldığı, Kongre’deki tartışmalara ve basına yansımıştı.
Öte yandan, geçtiğimiz ay Irak parlamentosunda ABD askerlerinin çekilme tarihi netliğe kavuşturuldu. Buna göre, ABD askerleri üç yıla kadar, Irak’taki varlıklarını koruyabilecekler. Bununla işgale ilk kez azami bir süre konulması Irak Direnişi’nin bir başarısıysa da, sürenin üç yıla yaydırılması, aynı zamanda Direniş için ciddi bir zaaftır. Yine, parlamentoda alınan kararın, son tahlilde, bir kâğıt parçasından ibaret olduğunu unutmamak gerekir. İşgalin bitmesinin garantisi, Direniş’in güçlenmesidir.
Yazan: Atakan Çiftçi (22 Aralık 2008)
Yorumlar kapalıdır.