Hollywood’un İşgali

21 Mart günü Irak işgalinin 6.yıl dönümü dolayısıyla Pentagon, San Francisco, Washington’la eş zamanlı olarak Hollywood’da A.n.s.w.e.r (Act Now to Stop War and End Racism- Savaşı durdurmak için şimdi harekete geç ve ırkçılığa son ver) Koalisyonu tarafından yaklaşık dört bin kişinin katıldığı kitlesel bir protesto gerçekleştirildi. Hollywood’un yıldızlı caddesi işçi, öğrenci ve göçmenlerce işgal edildi.

Obama Hükümeti’nin verdiği barış demeçlerine karşın; Afganistan’a asker göndermesi, Filistin’de yıllardır süren işgale karşı İsrail’e finansal ve diplomatik desteğini sürdürmesi ‘değişim’ illüzyonunu daha baştan akıllardan sildi. Obama, şu aralar bir yandan yolsuzluk skandallarıyla uğraşırken, öte yandan Türkiye’de barış mesajları veredursun, emperyalist çıkarlarından öte başka amaç gütmediğini, Bush hükümetinin savaş politikalarını sürdürerek bir kez daha kanıtlamış oldu. Bu çerçevede, 21 Mart protestosu savaşa karşı bir protestodan öte bir anlam ifade etti.

Öncelikle, ABD ekonomisi büyük ölçüde Meksika, Filipin, Filistinli işçilere dayanmasına karşın bu yasal ya da yasadışı yollardan çalışan göçmen işçilerin hiçbir politik haklarının olmayışı üstelik dönen karların başka topraklara silah olarak gitmesi, bu eylemin belirleyici dinamiklerinden oldu. Her gün yüzlerce işçi işten atılırken, insanlar evlerini, tüm emekçiler ücretlerini kaybederken, geçtiğimiz günlerde Afganistan’a yollanan taburlarla savaş harcamalarının Bush dönemini de geçmesi kitleleri politize eden etmenlerdendi. Tüm bu sebeplerden, içerisinde sendikalardan, savaş gazileri örgütlerine, işçi örgütlerinden LGBT ve azınlık milletlerin kadın örgütlerine kadar birçok birliği bulunduran A.n.s.w.e.r Koalisyonu öncülüğünde, 21 Mart günü kitlesel yürüyüş gerçekleşti. Irak ve Vietnam gazilerinin sembolik olarak taşıdıkları Filistin, Afganistan, Irak ve ABD bayraklarının sarılı olduğu 40 tabut, Hollywood Orduya Katılım Merkezi’nin önüne bırakıldı. Özellikle Filipin, Filistin ve Meksikalı kalabalığın çoğunluğunu oluşturduğu ve biz Türkiyelilerin de katılımıyla çeşitli dillerde atılan “Savaşa, ırkçılığa, işgale değil, eğitime, konuta, işe bütçe”, “Birleşen insanlar savaşı durdurabilir” “İşgal suçtur” sloganlarıyla örgütlülük yükseltildi. Emperyalizmin savaşları ve sömürüleriyle birbirinden çok uzak toprakları ve insanları bir araya getirişi, kitlelerin ortak talepleri ve sloganlarıyla cevap bulmuş oldu. Yürüyüşün sonunda, Hollywood Bulvarı’nda kaldırımları yıldızların süslediği caddeye, sembolik bomba ve siren sesleri eşliğinde Filistin, Afgan, Irak halkları için uzanmak, ABD emperyalizmin süslü maskesini düşüren en anlamlı şey oldu belki de.

ABD’den bir İC okuru

Yorumlar kapalıdır.