Kaos GL homofobi karşıtlarını buluşturdu

Türkiye’de 10 yılı aşkın süredir eşcinsel hakları için faaliyet gösteren Kaos GL Derneği, homofobiyle mücadele kapsamında bu yıl dördüncüsü düzenlenen uluslararası bir buluşma gerçekleştirdi.

İstanbul, İzmir, Diyarbakır, Ankara, Van ve Eskişehir olmak üzere 6 kentte gerçekleştirilen buluşmada eşcinsellere yönelik şiddet ve ayrımcılığın psikolojik, sosyolojik, politik ve kurumsal boyutları farklı bağlamlarda bilim insanları, gazeteciler, aktivistler, politikacılar ve akademisyenler tarafından değerlendirildi.

Homofobi, yani eşcinsellere yönelik psikolojik ya da kurumsal ayrımcılığı içeren önyargı, korku ve nefret, sosyalistlerin gündeminde uzunca bir dönem yer almamıştı. Ancak eşcinsellerin 1990’lardan sonra gelişen örgütlü hak ve özgürlük mücadelesi, ya eşcinsellere yönelik şiddet ve ayrımcılığı görmezden gelen ya da çözümü devrimden sonrasına adresleyen kolaycı anlayışın çözünmesine de katkı sağlıyor.

Buluşmada Gülnur Savran’ın ataerkillik ve kadın-erkek ilişkisi dışındaki ilişkileri anormal ve sapkınlık olarak gören heteroseksizm zihniyeti arasında kurduğu analitik bağlar ile birlikte Ali Baydaş ve Birol Dinçel’in liberal ve sistem-içi kimlik politikalarını eleştiren konuşmaları dikkate alındığında yolları devrimci proleter mücadeleyle kesişen bir eşcinsel özgürlük hareketi tartışması kendini göstermiş oluyor.

Bununla birlikte 22 Mayıs akşamı Ankara’da bir travesti daha katledildi. Tırmanan transfobik ve homofobik cinayetleri protesto etmek için Taksim’de 26 Mayıs’ta “Eşcinseller Vardır, Alışın” sloganıyla yaklaşık 100 kişinin katıldığı bir yürüyüş düzenlendi.

Kaos GL, nefret cinayetleri tanınana dek her perşembe Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığı önünde toplanılacağını açıkladı. Açıklamada “katilleri koruyarak, eşcinsellere karşı işlenen suçlarda haksız tahrik indirimleri yaparak katilleri suça teşvik etmiyor musunuz? Nefret cinayetlerini incelemek için neden harekete geçilmiyor? Ölen gey ve trans bireyler sizin yurttaşlarınız değil mi?” denildi.

Yazan: Ferhat Vartanyan (31 Mayıs 2009)

Yorumlar kapalıdır.