Karadolap’ı yıktırmayacağız!
Eyüp ilçesi sınırlarındaki Karadolap Mahallesi de Kentsel Dönüşüm Projesi çerçevesinde yıkılması gündemde olan alanlar içerisinde.
Aslında son birkaç senedir böyle bir söylenti vardı ve buna yönelik muhtarımız ve mahalle sakinlerinden oluşan bir komite bu konuyla ilgilendi ve edindikleri bilgileri de yapılan toplantılar aracılığıyla mahalle sakinleriyle paylaştılar. O dönemde ne Eyüp ilçe belediyesi ne de Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili net bir şey söylemiyordu. Fakat biz evlerimizin bulunduğu alanların Kiptaş’a projelendirme amaçlı verildiğini öğrenmiştik.
Komitedeki arkadaşlarımız bu konuda işin aslının açıklanması için ısrarcı olunca en sonunda büyükşehir belediyesinden bir yetkili “yıkım filan yok gidin evlerinizde rahat rahat oturun” demişti. Bu söz üzerine komitedeki arkadaşlarımızda “madem yıkım olmayacak buna dair resmi bir evrak istiyoruz” demişlerdi. Ama belediye yönetimi buna yanaşmamıştı. Aslında belediyenin bu konudaki yaklaşımları mahallemizle ilgili yıkım kararının gerçekliğini su yüzüne çıkarmıştı. Bu süreçte mahallemizde yıkımları protesto yürüyüşleri düzenledik ve basın açıklamalarıyla hem belediyenin bu konudaki yaklaşımını teşhir ettik hem de evlerimizi yıktırmamakta kararlı olduğumuzu kamuoyuyla paylaştık. Dilekçeler hazırlayarak belediyeden tapu talebinde bulunduk, fakat belediye bilinçli olarak bu konuya kayıtsız kaldı ve tapu talebimiz dikkate alınmadı.
Geçtiğimiz hafta mahallemizde yıkımlarla ilgili bir toplantı daha yapıldı, toplantıya yaklaşık bin kişi katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan muhtarımız Celal DÜZGÜN, “arkadaşlar bugün burada toplanmamızın nedeni mahallemizle ilgili yıkım kararının Büyükşehir Belediyesi İl Meclisi’ne onaylanmak üzere gönderilmiş olmasıdır. Bu alandaki (elindeki yıkılacak alanların belirlendiği hartayı göstererek) evlerin hepsine yıkım kararı çıkmış. İlk etapta 1800 ve toplamda 3 etapta 3600 evi yıkmayı düşünüyorlar. Bu mahallemizin çok büyük alanını kapsıyor. Tabi bu yıkımları yapmalarının nedenleri var. Buraya Türkiye’nin en büyük parkının yapılacak olması, 3. köprünün ayaklarının buralara kadar uzanacak olması, mahallemize metro hattının bağlanacak olması tüm bu nedenlerden ötürü bizi bu mahallede yaşamaya layık görmüyorlar. Bizim evlerimizi yıkarak bize sadece 20-30 bin lira enkaz bedeli ödeyerek bizi başka evlere yerleştirecekler ve 120-130 bin lira borca sokarak o evin bedelini bizden tahsil edecekler. Biz buna izin vermemeliyiz arkadaşlar.,Bu mahalle bizim. Gerekirse çoluk çocuğumuzla birlikte Büyükşehir Belediyesi’ne yürüyeceğiz ve bu konuda ne kadar kararlı olduğumuzu göstereceğiz” dedi. Daha sonra söz alan mahallelilerde birlik beraberlik çağrılarını yinelediler ve ilk olarak toplu halde Büyükşehir Belediyesi’ne tekrar tapu talebinde bulunulması ve il meclisinde mahallemizin yıkım kararının onaylanmaması için eylemlikler yapılması kararı alındı.
Önümüzde hareketli bir süreç olduğu kesin, mahallemizdeki örgütlülüğü daha da geliştirerek yıkım kararının geri çekilmesi için ne yapılması gerekiyorsa yapacağız, mahallemizin sermayeye peşkeş çekilmesine izin vermeyeceğiz.
Okur Mektubu
Yorumlar kapalıdır.