TEKSTİL – Bir Mektup

Çalıştığım tekstil atölyesinde bu hafta bir olayla karşılaştık. Çalışan kadın arkadaşlarımızdan biri hamile olduğu için doğum tarihi yaklaştığından izne çıkmıştı bu arkadaşımızın eşi de bizimle aynı atölyede çalışıyor.

Geçen hafta içinde bir sabah arkadaşımıza telefon geldi ve eşinin doğum için hastaneye kaldırıldığını öğrendi. Tabii doğal olarak kadın arkadaşın eşi de doğum esnasında eşinin yanında olmak için izin alarak hastaneye gitti. Buraya kadar her şey normal. Fakat aybaşı geldiğinde arkadaşımızın eşinin doğumu için izin alarak gittiği halde bu gününün kesildiğini öğrendi. Arkadaşımız da bu adaletsizliğin nedenini öğrenmek için patronun yanına gitti kesintinin neden yapıldığını sordu. Patronda “sadece senin değil daha önce diğer çalışanlardan da benzer durumlarda aynı kesintiyi yaptım, bundan sonrada sadece doğum değil annen baban bile ölse izin aldığınız takdirde kesinti yapacağım” dedi. Aslında patron vurguladığı bu sözü daha önce uygulamıştı. Bir arkadaşımız, annesi vefat ettiğinden dolayı ve elinde ölüm raporu olmasına rağmen 1 gün izin kullanmıştı ve aybaşında bu arkadaşımızın da ölüm dolayısıyla kullandığı izin gününün kesilmiş olduğunu öğrendik. Aslında 4857 sayılı da iş kanunu gereği; eşinin doğum yapması halinde, işçiye verilmesi gereken izin için işverenin onayı gerekiyor, fakat çalışanın yakın akrabalarından birinin vefatı durumunda iş kanunu gereği yasal olarak 3 günlük izni bulunmakta. Ama patron iş kanununu hiçe sayarak keyfi uygulamalar yapıyor.

Patronun bu kadar keyfi davranmasının nedeni ise biz işçilerin iş kanununu iyi bilmememizden ve patronla tartışmamız halinde işten çıkarılma korkusu yaşamamızdan kaynaklı. Aslında hayati bir önemi olan doğum durumunda bile eşlerin bir arada bulunabilmesi tamamen patronun insafına bırakılmış durumda, eşler en mutlu günlerini bile bir arada geçirmenin bedelini maaşlarında yapılan kesintilerle ödemek zorunda bırakılıyor. Biz işçilerin bize yönelik maddeleri iyi öğrenmemiz gerekiyor ki bu tür hak gasplarına karşı hakkımızı savunabilelim, aksi takdirde patronun keyfi uygulamalarına maruz kalmamız kaçınılmaz.

Yorumlar kapalıdır.