Formasyon hakkımızı istiyoruz!

Mimar Sinan Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi’nde bir süredir formasyon meselesi gündemimiz durumunda. Mesele şu ki, YÖK eğitim bilimleri olan üniversitelere, öğrencilerine formasyon eğitimi verebilme yetkisi tanıdı. Bu durumda Fen-Edebiyat Fakültesi’ndeki öğrencilerin dershanelerde, özel okullarda ve devlet okullarında öğretmen olarak çalışabilmelerinin yolu açılmış oldu.

Eğitim-Sen bu yasaya karşı çıkıyor, eğitim fakültesi mezunlarının beş yıl içinde aldıkları eğitimi Fen-Edebiyat fakültelerinin daha kısa sürede almalarını haksızlık olarak değerlendiriyor. Fakat Fen Edebiyattan mezun olan öğrenciler ya işsiz kalıyor ya da hiç ilgileri olmayan işlerde vasıfsız olarak çalışıyorlar. Dahası yakında tezsiz yüksek lisans kalkacak ve diğer okullardan parayla da olsa bu hakkı alabilmemiz olanaksız olacak. İşsiz kalmak istemeyen bizler, iş bulmamıza ufak da olsa yarar sağlayacak bu eğitimin okulumuzda bir an önce yürürlüğe girmesi için uğraşıyoruz.

Bütün iş bizim okulumuzun kadro açmasına kalmış durumdaydı. Bu kapsamda okulumuzda öncelikle geniş katılımlı bir toplantı yaptık. Toplantıya 40 kişi katıldı. Orada öncelikle dilekçe yazılması ve bunun takip edilmesi kararı çıktı. Dönemin başında dilekçe vermiştik ama işleme konulmamıştı. Dilekçe toplamak için dört gün süreyle okulda masa açtık ve 500 dilekçe toplandı.

Dilekçeni elden ver!

Daha sonra 26 Şubat’ta farklı bölümlerden 100 kadar öğrenci dekanlığa giderek dilekçelerimizi verdik. Dekanlığa giderken ıslıklar, alkışlar dinmedi. “İşsiz mezun olmayacağız” sloganı atıldı. Güvenlik içeri girmemize engel oldu. Fakülte sekreteri bu dilekçelerin anlamsız olduğunu çünkü onların bu işlemleri zaten yürüttüğü söyledi ama kalabalık dağılmadı, herkes dilekçelerini verdi ve sıra numarası istedi.

Daha sonra yazı işlerine dilekçelerimizi verdik ama bir nedenle bunların geçersiz olduğunu söyledi. Oysa dilekçe yazıldığında onlara uygun olup olmadığı sorulmuştu. Bir süre sonra dilekçelerimizi kabul ettirmeyi başardık ve dekanla görüşmek üzere içeriye üç temsilci arkadaşımız girdi, kadroların bir an önce açılması, mezun arkadaşların mağduriyetlerinin giderilmesi gibi taleplerimizi ilettik. MSGSÜ’deki öğrenciler olarak, daha önce de Beşiktaş iskelesini ve okulumuzu kaçak binalarıyla işgal eden Bahçeşehir Üniversitesi’ne karşı 500 kişilik bir eylem yapmıştık.

Yazan: MSGSÜ’den bir İC okuru, Mart 2010

Yorumlar kapalıdır.