Sin-Ter’de 455 günün ardından

Sin-Ter Metal direnişinin 455. günü geride kaldı. 1 Mart Pazartesi günü yapılan duruşmada dava yine ertelenerek yaklaşık 14 aydır devam eden hukuki süreç üç ay daha uzatılmış oldu. Adliyenin dışında beklerken bu haksız erteleme kararını duyan işçiler salona girmek isteyince polis tarafından tartaklandı.

Sin-Ter Metal, 2008 krizi sonrası yaygınlaşan sendikal direnişlerin ilklerindendir. Sendikaya üye olmaları nedeniyle ve kriz bahane edilerek iki grup halinde işten çıkarılan Sin-Ter işçileri haklı mücadelelerine bir yılı aşkın süredir devam ediyorlar. Esas olarak dört ayda bitmesi gereken iş mahkemesi çeşitli bahanelerle uzatılarak bugüne gelindi. Bugün görülen dava işçilerin bir kısmının işe iade davasıydı. Şimdi bu dosya üç ay daha ertelenerek Ağustos ayına atılınca adli tatille birlikte sürecin iki yıla uzaması kaçınılmaz görünüyor. Avukatlar diğer dosyalar için de benzer bir erteleme gelmesinin olası olduğunu düşünüyorlar. Peki, sendika nedeniyle işten çıkartma yapıldığı kamu müfettişlerince aylar öncesinden rapor edildiği halde davanın bu kadar uzaması nasıl mümkün oluyor? İşçilerin cevabı patronun davayı uzatmak için hiçbir masraftan kaçınmadığı yönünde. İşçileri çaresiz bırakıp teker teker haklarından feragat ettirmeye çalışıyor. İşçilerin birçoğu bu minvalde telefonlar aldıklarını söylüyor.

Bütün bunlar ve diğer direnişler, yalnızca hukuksal sürecin haklarımızı korumaya yetmediğini açıkça gösteriyor. Bu durumda bize düşen tıpkı TEKEL direnişini desteklediğimiz gibi Türkiye’nin diğer bölgelerinde gerçekleşen, televizyonların gündeminde olmayan direnişleri de desteklemektir. Karardan ve çıkan arbededen sonra sendika yetkilileri hâkimin davadan el çekmesini talep ederken işçilerin bir kısmı adliyenin önünde oturma eylemi yapmayı, hatta açlık grevine gitmeyi düşündüklerini ifade ettiler. Şimdi önümüzde iki duruşma daha var; bunların biri 3 diğeri 5 Mart’ta görülecek. Bu duruşmalarda mahkemenin önünde işçilere destek vermeye çağırıyoruz.

Yazan: İC – Haber, 2 Mart 2010

Yorumlar kapalıdır.