MEB’den satılık kelepir okul
Geçtiğimiz yıl temmuz ayında, basında, İstanbul’daki bazı liselerin satışa çıkacağı açıklanmıştı. Bu haberler Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Valisi tarafından önce yalanlandı.
Daha sonra sadece çarşı, sanayi ve işyeri gibi alanların içinde kalan ve okul olarak kullanılmasına ihtiyaç duyulmayan yerlerdeki okulların satılacağını açıklamışlardı. Okulların satılması okul satışlarından elde edilen gelirlerin ihtiyaç duyulan yerlerde okul yapımı ve onarımında kullanılacağı söylenerek meşrulaştırılıyordu. Satılacak okullar listesinde Kabataş Lisesi, Çamlıca Kız Lisesi, Kandilli Kız Lisesi gibi tarihi eser niteliğindeki okullar da vardı. Yani burjuvazinin eğitime bütçe sağlamak için getirdiği çözüm eğitim kurumlarının arsalarını ranta açmaktı.
Geçtiğimiz günlerde ise Etiler Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi Başbakanlık Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) satıldı. Etiler Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi, İstanbul içinde bulunduğu konumla rant getirmeye çok müsait bir alan. Lisenin arazisiyle birlikte, kuruluş amacı ‘yoksul vatandaşlara toplu konut sağlamak’ olan TOKİ’ye devredilmesi okul alanının özelleştirilmesini sağlayan bir ilk adım. Son yıllarda TOKİ’ye devredilen kamu arazilerinin TOKİ’nin açtığı ihalelerle burjuvaziye peşkeş çekilmesi alıştığımız bir yöntem. Daha önce uygulanan bütün ‘kentsel dönüşüm projeleri’nde aynı hikaye terennüm etmişti. Görev alanı genişletilen TOKİ kentin sermaye odaklı değişiminde büyük rol oynuyor. Kamu binaları, hastaneler, okullar şehrin merkezinden sürülüyor. Sulukule, Başıbüyük rantiyeye dönüştürülüyor.
Peki öğrenciler ne olacak?
Henüz bu konuya cevap veren bir yetkili yok. Öğrencilerin okullarının bulunduğu alana yakın bir yerde gidebilecekleri bir turizm-otelcilik lisesi mevcut değil. Etiler Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi’nin yerine ise alışveriş merkezi yapılmak istendiği söyleniyor. Geçtiğimiz yıllarda Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin Beşiktaş yerleşkesinin bir kısmı da özel bir üniversiteye satılmıştı. Şimdi Beşiktaş’ta eğitim gören öğrenciler Çağlayan Bomonti’ye sürülüyor. Galatasaray Üniversitesi için geçtiğimiz ay Esenyurt’ta bir yerleşke inşaatı ihalesi açıldı. Sulukule halkı şehrin yedi fersah uzağında, Taşoluk’ta. Kentsel ‘bölüşüm’ son hızıyla devam ediyor, TOKİ ise devlet ve sermayeyi buluşturan aracı rolünü oynuyor.
Yazan: Doğan Koca, 30 Haziran 2010
Yorumlar kapalıdır.