Fransa’da emeklilik reformunun senatoda kesin olarak oylanmasına günler kala reforma karşı direniş güçlenerek sürüyor. Geçtiğimiz ay içinde dört kere birer günlük genel greve gidilmesine, yerel ve ulusal düzeyde birçok eylem düzenlenmesine, birçok okulun ve işyerinin bloke edilmesine karşılık hükümet yetkililerinin reformu geri çekmeyeceklerine dair açıklamalar yapması mücadeleyi sertleştirdi.
12 Ekim günü için tüm sendikalar genel grev çağrısı yapmıştı. Bu grev çağrısının ardından başta demiryolları, petrol rafinerileri işçileri ve eğitim emekçileri olmak üzere birçok sektör 12 Ekim günü yapılacak olan genel grevi sürdüreceklerini açıklamışlardı. İşçilerin bu açıklamaları ülke genelinde ciddi bir destek aldı. 12 Ekim eylemine katılım bir önceki eylemleri de aşarak 3,3 milyonu buldu. Ülke genelinde yaklaşık 250 ayrı eylem düzenlendi. Greve katılım da bir önceki grevlerden yüksekti.
Sendikaların rakamlarına göre demiryolu işçilerinin %40’ı, eğitim emekçilerinin %45’i grevde. 12 Ekimdeki uçuşların %35’i iptal edildi. 300 adet lise bloke edildi. Petrol rafinerileri, limanlar, müzeler, kütüphaneler çalışmalarını durdurdular. Yargıçlar, cezaevi çalışanları, avukatlar, memurlar, sağlık çalışanları, postacılar çeşitli eylemler yaptılar. EDF – GDF (Fransa elektrik ve gaz idareleri), France Telecom ve France Television çalışanları da grevdeydiler. Marsilya’daki limanın tüm faaliyetlerini durdurması sebebiyle 56’sı petrol gemisi olmak üzere 85 gemi denizde kaldı. Liselilerin ve üniversitelerin kitlesel katılımı eylemleri güçlendirdi.
Ülke genelinde oldukça hareketli geçen günün ardından genel kurullar nasıl bir yol izleneceğini belirlemek için toplandılar ve birçok toplantıdan grevi sürdürme kararı çıktı. Bu kararı ilk açıklayan ve hiç ara vermeden uygulamaya koyanlar ise demiryolu işçileri oldular. Ülkenin en büyük iki sendikasından biri olan CGT’nin genel sekreteri olan Bernard Thibault 12 Ekim grevinin en sevindirici yanının bir önceki eylemlere katılmayan özel sektör çalışanlarının da greve katılmış olmaları ve öğrencilerin kitlesel olarak destek vermesi olduğunu belirtti. FO’nun genel sekreteri Jean-Claude Mailly, “Bir ay içinde 4 kez greve gidildi ve her seferinde katılım arttı, sonunda 3 milyonu da aştık. Hükümeti vazgeçirmek için daha ne yapmamız gerekiyorsa hazırız.” dedi.
Bugün (13 Ekim) itibariyle, 12 Fransız petrol rafinerisinden 11’i grevde. Bu 11 rafinerinin 6’sında (Total rafinerileri) üretim tamamen durmuş vaziyette. Fransa’nın petrole ulaşımı açısından en önemli liman olan Marsilya limanındaki grev devam ediyor. Buna Havre’daki Denizcilik ve Endüstri Topluluğunun süresiz grev kararı eklendi. Deniz Sendikaları Ulusal Federasyonu da balıkçıları ve deniz ticaretini greve çağırdı. Uzmanlar, petrol rafinerilerindeki ve limanlardaki grevin süresi bir haftayı bulursa ülkenin petrol sıkıntısı çekeceğini belirttiler. SNCF (demiryolları) ve RATP (metrolar) greve devam ediyorlar. Normalde saatte ortalama 10 trenin işlediği SNCF’de 2 gündür saatte yalnızca 3 tren işliyor. Paris’te toplanan öğretmenlerin genel kurulundan süresiz greve katılım kararı çıktı. Kamu çalışanlarını bir araya toplayan bölgesel genel kurulların birçoğundan süresiz greve destek verileceği bildirildi. Lise öğrencileri yaklaşık 800 lisede eylem yaptı ve birçoğunu bloke ettiler. Üniversite çalışanları ile birlikte genel kurullarda toplanan üniversite öğrencilerinden ve öğrenci sendikalarından da greve tam destek kararı çıktı.
Aylardır süren mücadelede çok önemli bir noktaya gelindi. Sendikalardan bekledikleri oranda destek bulamayan işçilerin çok zorlu bir süreçten geçerek de olsa çok büyük aşama kat ettiği aşikâr. İkinci gününü tamamlayan genel grev ülkede işleyişi büyük oranda sekteye uğrattı. Bir günlük genel grev Fransa’ya yaklaşık 300 milyon euroya mal oluyor. Grev süresi bir haftayı bulursa bu miktar 2 milyar euroyu bulacak. Hükümet yetkilileri konu hakkında konuşmamayı tercih etse de grevin son bulması için canla başla uğraşıyorlar. Bir yandan sendikalarla uzlaşmanın yollarını ararken bir yandan da eylemlere katılanları engellemenin yollarını arıyorlar. Akşam saatlerinde açıklama yapan bir hükümet yetkilisi tehditkâr bir üslupla grevdeki işçilerin ülkeye ihanet ettiğini, eylemlere katılan öğrencilerin de hadlerini aştıklarını ve buna karşı hükümetin elinden geleni yapacağını söyledi. Sendikalar aylardır bastırmaya çalıştıkları işçi inisiyatifi ile oluşan örgütlenmeleri bugün destekliyorlar. Sendikaların destek veren söylemlerine karşın ne yazık ki grevdeki işçilerin geneli fiilen kendi imkânları ile mücadele ediyorlar. İşçilerin içinde bulundukları bu zor durum grevin son bulmasına sebep olabilir elbette; ancak şimdilik grevdekiler ve greve destek verenler motivasyonlarından bir şey yitirmiş değiller. 12 Ekim akşamı toplanan sendika temsilcileri, 16 Ekim için eylem kararı almışlardı. 12 Ekim’de başlayan grevi sürdürenler, grevi 16 Ekime kadar sürdürmeyi tartışıyorlar. Yarın (14 Ekim) toplanacak olan genel kurullar durum değerlendirmesi yapıp kararlarını açıklayacaklar. Her halükarda 16 Ekim’de Fransa yine sokaklarda olacak.
Yorumlar kapalıdır.