Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde kıvılcımın adı Sa-Ba direnişi

Dünyanın önde gelen otomotiv devlerine yedek parça üreten, 210 kişinin çalıştığı Sa-ba Enjeksiyon Fabrikası, bu sektörde yaklaşık 30 yıldır faaliyet yürüten bir fabrikadır.

Sa-Ba ve Sa-Ba patronu’nun başarısının sırrı
Ürünlerini çoğunlukla Almanya, Slovakya ve Fransa’ya ihraç eden Sa-Ba patronunun başarısının sırrı özetle; asgari ücreti geçmeyen ücretler, işyerinde sağlık görevlisi bulundurmamak, ücretleri zamanında ödememek, zorunlu olmamasına rağmen zorla işçiyi alıkoyup 24 saatte 16 saat çalıştırmak, kimyasal bölümlerde çalışan işçilerin ihtiyacı olan bir kaşık yoğurttan bile çalmak, mazota zam geldi diye servisleri iptal etmek olarak özetlenebilir.

Yukardaki nedenlerden ötürü sabrı tükenen Sa-Ba işçisi çözüm olarak Petrol-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başlar ve çoğunluğun sağlanması ile sendika bakanlığa yetki başvurusunda bulunur. Bu durumdan haberdar olan Sa-Ba patronu önce 4 işçinin işine son verir. Gerekçesi ise sözüm ona performans düşüklüğüdür. Lakin atılan işçilerin ortak özelliklerinin sendikaya üye olmaları ve yönetimce “bu başlangıç devamı gelecek” şeklinde işçilerin tehdit edilmesi asıl gerekçeyi gözler önüne sermektedir. Buna cevap olarak, birlikte hareket eden işçiler üretimi durdururlar ve fabrika önünde eyleme geçerler. Tavırları nettir, arkadaşları tekrar işe alınmadan üretim devam etmiyecektir. Bunun üzerine Sa-Ba patronu direnişe geçen 95 işçinin daha işine son verir ve işçiler haklı direnişlerini başlatırlar.

Son durum ve direnişin önemi

Sa-Ba işçilerinin direnişe geçmesi ile şu an direnişte olan UPS işçileri gibi direnişteki işçiler, çeşitli emek örgütleri ve en önemlisi çevre fabrika işçileri ziyaretlerle Sa-Ba işçisinin yanında olduklarını göstemektedirler. Buna karşın devlet de patronun buyruğuna polisini ve hukukunu tahsis etmeye devam etmektedir. Lakin gelinen son noktada Sa-Ba patronu bir yandan grev kırıcı olarak taşeron işçisi alımı yaparken diğer yandan da sendikayı kabul edebileceğini ama işçilerden bir kısmını işe almayacağını açıkladı. Direnişteki Sa-Ba işçilerinin buna yanıtı ise organize sanayide düzenli olarak sloganlar eşliğinde yürüyüşler düzenlemek ve direniş çadırı kurmak olmuştur. Sa-Ba işçisi organize sanayide bir kıvılcım potansiyeli taşımaktadır. Bu organize sanayinde düzenledikleri yürüyüşlerde atılan, “Sendika hakkımız engellenemez”, “Sanayi uyuma direnişe sahip çık” sloganları kendileri gibi aynı koşullarda çalışan diğer fabrika işçilerine ulaşmakta ve patronları kaygılandırmaktadır. Bu haklı davada Sa-Ba işçisinin direnişini selamlıyoruz ve sizi emeğin haklı direnişine desteğe çağırıyoruz.

Yorumlar kapalıdır.