PTT ve Ontex’te direnişlerin seyri

Farklı sektörlerde de olsa aynı nedenlerle direnişe geçmiş ve ortak taleplerle bir araya gelmiş direnişçi işçiler… Ontex ve PTT işçileri… Bu yazının yazıldığı sırada Ontex işçileri 82, PTT işçileri ise 124 gündür direniyorlar.

PTT’nin özelleştirilme sürecinde artan işçi saldırılarından ilk olarak nasibini alan, esnek ve düşük ücretli çalışma koşullarına mahkûm edilmiş 7000’e yakın taşeron PTT işçileri oldu. 200’den fazla işçi işten atıldı ve sayının artması kesin gibi…

Hiçbir haklarını alamadan kapı önüne konan işçiler, bütün bunlar üzerine direnişe çıktı. Direnişlerini, PTT Avrupa Yakası Dağıtım Merkezi önünde sürdüren ve işkolundaki tek yetkili sendika olan Haber-İş’ten direniş süresinde hiçbir destek görmeyen işçiler, bugüne kadar taleplerini duyurmak için, Sirkeci Postanesi önünde kendini zincirlemeden, Türk-İş binasını işgale kadar birçok eylemde bulundu.

Açılan işe iade davası ise iki celsede sonuçlandı. Hâkim, işçilerin PTT’ye açtığı davayı, taşeron işçi olmalarını gerekçe göstererek ve sorunun PTT ile değil, taşeronla işçiler arasında olduğunu belirterek reddetti. Türk-İş binası işgali sırasında, direnişteki bir PTT işçisi, temel taleplerini şöyle dile getirmişti. “İki yıldır geniş bir kitleyle sendikalı olmak istedik. Haber-İş her defasında reddetti. Bırak yardım etmeyi PTT’deki sendika temsilcisi çadırımızın önünden geçerken selam dahi vermiyor. Oysa sendikanın gerçek sahibi olan biz işçiler, sendikamızın direnişi sahiplenmesini istiyoruz. Açılan davamız reddedildi. Biz de temyize gittik. Gerekirse AİHM’e kadar gideriz.”

Bir diğer direniş ise Selüloz-İş sendikasının örgütlü olduğu Ontex… Ontex fabrikasında, Can Bebe, Helen Herper, Can Ped gibi ürünleri üreten işçiler, sendikalarının (Selüloz-İş) işverenin çıkarlarını savunur hale gelmesi, işyeri temsilcisi seçimlerinin anti-demokratik olması ve temsilcileri işçilerin seçmesi isteği üzerine içeride boykota başladılar. Bunun üzerine öncü 17 işçi, tazminatsız olarak işten atıldı. İşçiler de fabrika önünde çadırlarını kurarak direnişe geçti. İşçiler derhal, Ontex’in ürettiği Can Bebe, Helen Herper, Can Ped adlı ürünlerin satın alınmaması için boykot çağrısı yaptı.

Bu iki direnişin işçileri, birlikte, her cumartesi Taksim’de taleplerini duyurmak için yürüyorlar. Her iki direnişteki işçiler, sendikalarının ihanetiyle karşı karşıyalar ve sendikalarının direnişlerini sahiplenmesi istiyorlar. Direnişler hâlâ sürüyor ve iki direnişteki mücadeleler birleşmiş durumda. Bu direnişler henüz amacına ulaşamasa da, özellikle Ontex işçilerinin sendika ve patrona karşı komite kurup direnerek patrona taviz verdirmesi içerideki işçiler için önemli bir deneyimdir. İşçiler sendikalarına sahip çıkıyor. Sendika bürokratlarına karşı taban basıncının yükseltilmesi gerektiğini biliyorlar. Önümüzdeki dönemlerde bu direnişlerin seyrini belirleyecek olan şey, direnen işçiler ile içerideki işçilerin koordinasyonu ve direnişlerin diğer direnişlerle mücadeleleri birleştirip büyütmeleri olacaktır. İçeride şalterleri indirip, “Atılan işçiler geri alınsın!” talebiyle birleşik bir hat örülmediği sürece direnişlerin seyri belirsiz kalacaktır.

Yorumlar kapalıdır.