Son bir ayın grev, direniş ve mücadele güncesi

Sağlık emekçileri

Sağlık emekçileri Bursa ve İstanbul’da haklarını arıyor. Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde taşerona karşı mücadele yürüten Devrimci Sağlık-İş 9 Haziranda iş bıraktı. Sendika, mahkemece verilen “taşeron sağlık işçileri hastanenin asıl işçileridir” kararını esas alan bir mutabakat imzalamak istiyor. Hastane yönetimine 16 Hazirana kadar zaman tanındı.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ise Taş-İş Der (Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği) 7 Haziran günü “yıllık ücretli izin”, “kıdem tazminatı”, “kreş”, “kadrolu iş”, “taşerona son” talepleriyle bir eylem düzenledi.

Hizmet sektörü

Burger King çağrı merkezinde çalışan 4 işçi sendikalı oldukları için çeşitli bahanelerle işten çıkarıldı. Tez Koop İş öncülüğünde 30 Hazirana kadar çağrı eylemi düzenlenecek. Destek vermek için yapmanız gereken: “444 54 64 Burger King’i arıyoruz, 1’i tuşluyoruz; ‘Sendikalı olma mücadelenizi destekliyoruz; sipariş yok, destek var!’ diyoruz.” Gelişmeleri Facebook’taki “Sipariş yok, destek var” grubundan takip edebilirsiniz.

Toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya varamayan Metro Grosmarket işçileri, Sosyal-İş Sendikası öncülüğünde greve gidiyor. 7 Haziranda alınan kararla Metro’ya bağlı 19 mağaza, bir depo ve genel müdürlükte grev ilan edildi. Sendika insani çalışma koşulları ve ücret artışı talep ediyor.

Maden sektörü

Elazığ’da bulunan Ferrokrom fabrikasında çalışan 200 işçi daha iyi çalışma şartları ve sendika hakkı için 31 Mayıs günü iş bıraktı. İş kazalarında 5 yılda 19 işçinin hayatını kaybettiği madende işçiler “tatil hakkı, ücretlerin artırılması, bayram tatillerinde ek ücret verilmesi, sendika hakkı” istiyor.

Metal sektörü

Kocaeli’deki Körfez Döküm işçileri Birleşik Metal-İş’e üye oldukları için işten atılıp mücadele edenlerden. 10’dan fazla işçinin atıldığı fabrikada geçen sene de kriz bahanesiyle 100 işçi işten atılmıştı.

Düzce Organize Sanayi Bölgesindeki Mas Daf fabrikasında da yine Birleşik Metal-İş’e üye olan 120 işçi yaklaşık 5 aydır direnişte. Talepleri yine sendikalı olabilmek.

Deri sektörü

Deri İş Sendikası’na üye oldukları için işten atılan Tuzla Organize Sanayi Bölgesindeki Kampana Deri işçileri de 90 küsür gündür sendikal hakları için ve taşerona karşı direnişlerini sürdürüyor.

Son olarak

Ontex ve PTT işçileri de işten atılmalara karşı direnişlerine devam ediyor. Her cumartesi Galatasaray’dan Taksim Meydanı’na yürüyen işçilere pek çok kurum ve sendika da destek veriyor.

Bu saydıklarımızın dışında da pek çok yerde grevler, direnişler ve eylemler sürüyor. Güncel haberler için sitemizi, Facebook ve Twitter sayfamızı takip edebilirsiniz.

Yorumlar kapalıdır.