NATO füze kalkanı ve Rasmussen’in hatırlattıkları
NATO Genel Sekreteri Anders Rasmussen’in geçtiğimiz ay bir televizyon kanalında yaptığı söyleşide NATO’nun füze savunma sisteminin Türkiye’de konuşlandırılması talebinin Ankara’dan geldiğini söylemesi, füze kalkanı projesini tekrar gündemin ön sıralarına taşıdı.
Nedir NATO füze kalkanı?
Füze kalkanı projesi, ilk önce Soğuk Savaş döneminde ABD tarafından “Yıldız Savaşları” adı altında SSCB’ye yönelik olarak uygulanmaya çalışılmıştı. SSCB’nin dağılmasının ardından Bush döneminde yeniden Rusya ve Kuzey Kore’ye karşı bir ABD projesi olarak ve bu sefer de İran’dan gelebilecek tehditlere yönelik bir “gereklilik” olarak NATO şemsiyesi altında gündeme getirildi. Bu sistem ile bir füzenin ateşlenmesi ile birlikte, ya birinci aşama olarak atmosfere girmeden, ya ikinci aşama olarak atmosferde, bunun da başarısız olması durumunda ise üçüncü aşama olarak hedeflediği ülkeye varmadan imhası mümkün olacaktı. Bu biçimiyle de bu sistem bir savunma sistemi olarak sunulmakta ve füze kalkanının Türkiye’ye konuşlanması önerilmekteydi.
Geçen yılın kasım ayında Portekiz’de yapılan NATO toplantısında, üye ülkelerin önümüzdeki dönemde uygulayacağı bir strateji belgesi oylandı. Türkiye’nin de onayladığı 54 maddelik belge gereği, “terörizm” ve “siber saldırılar” gibi güncel tüm tehditlere karşı füze kalkanı geliştirilmesi kararı alındı. Bahsi geçen kalkanın bir parçası Malatya’nın Kürecik bucağına kuruldu. Diğer bileşenleri Doğu Avrupa’da ve “doğal müttefik” İsrail’de kurulu durumda.
Önümüzdeki dönem
Söyleşiye dönecek olursak, soğuk savaş döneminde Türkiye’nin Rusya’nın komşusu olarak önemli bir rol oynadığını hatırlatan Rasmussen, “Türkiye bugün de önemli bir rol oynamaya devam ediyor. Bizim Kosova, Afganistan ve son olarak da Libya’daki operasyonlarımıza çok önemli katkıda bulundu… İzmir’de güçlü bir kara kuvvetleri komutanlığı kurulmasına karar verdik. Burası hem Türkiye hem NATO için önemli bir üs olacak.” diyerek Türkiye’nin kilit rolünü açıkça ortaya koyuyor. Buradan hareketle önümüzdeki dönemin taleplerini kesin biçimde sıralayabiliriz. Emperyalist politikalara karşı:
Füze kalkanı anlaşması iptal edilmeli ve gizli tüm askeri anlaşmalar açıklanmalı.
Türkiye derhal NATO’dan ayrılmalı.
Projenin baş mimarları ABD ve İsrail ile askeri, ekonomik, diplomatik ilişkiler kesilmeli.
Yorumlar kapalıdır.