8 Mart öncesinde “işyerinde güvencesizlik ve erkek-yargı-devlet şiddetini” tartıştık

İşçi Cephesi olarak, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi okur ve dostlarımızla biraraya geldik. Her yıl gerçekleştirdiğimiz salon etkinliğinin bu yılki gündemi “İşyerinde güvencesizlik ve erkek-yargı-devlet şiddetini tartışıyoruz” idi.

Etkinliğimiz 1979 yılında katledilen genç yoldaşımız Yolanda Gonzalez’e ithaf edilerek başladı. Gonzalez’in katillerinden Emilio Hellin’in İspanya’da bulunduğu ve dahası bir süredir yükselen emekçi mücadelelerine karşı oluşturulan “Terörle Mücadele” biriminde kontratlı olarak çalıştırıldığının ifşa olmasıyla, Gonzalez’in cinayeti İspanya’da ülke gündemine oturmuş ve katillerin cezalandırılması, politik sorumluların yargılanmasıyla talebiyle bir kampanya başlatılmış durumda.

İspanya’da General Franco faşizminin sonunu getiren işçi ve öğrenci seferberliklerinin başlıca önderlerinden Gonzalez’in, bugün İspanya’daki devrimci hareketin tüm kesimleri için olduğu kadar on yıllar sonra başka coğrafyalarda mücadele eden biz devrimci kadınlar için de bir ilham kaynağı olmaya devam ettiği vurgulandı ve bayrağı onun bıraktığı yerden taşımayı gururla sürdürdüğümüz ifade edildi.

Ardından bu yılki gündem etrafında bugünkü güvencesizliği yaratan tarihsel koşulların değerlendirilmesi ile ikinci kısma geçildi. Sunumda, neden kadınların değil de ailenin korunduğu ve AKP hükümetinin kadını ikinci cins, erkeği egemen kılan aile anlayışından nasıl faydalandığı anlatıldı. Devamında ise, AKP’nin yürüttüğü neoliberal politikaların kadın emeğini nasıl iş güvencesinden uzaklaştırdığı ve ucuz emek sömürüsüne dönüştürdüğünün üzerinde duruldu.

Yapılan sunumda çözüm olarak mücadele adres gösterilirken “eşdeğer işe eşit ücret”, “her işyerine ve mahalleye kreş”, “ev içi emeğin toplumsallaşması”, “kadın ve nefret cinayetlerinin nitelikli halden sayılması” ve “Her kadına ücretsiz ve güvenli kürtaj hakkı” gibi talepler öne çıkarıldı. Okurlarımız da soru ve katkılarıyla tartışma kısmında değerli deneyimlerini paylaşarak etkinliği zenginleştirdi.

Sunumun ardından, aramızda bulunan İTÜ Ritm Topluluğu beden perküsyonu performansı gerçekleştirdi. Keyifli gösterilerinin ardından topluluk, bizlerle birlikte küçük bir atölye yaptı. Bunun için İTÜ Ritim Topluluğu’na teşekkürlerimizi iletiyoruz.

Günün sonunda, daha güçlü ve daha kalabalık bir 8 Mart mitingi için herkesle sözleşildi. O gün bizimle birlikte olan ve olamayan tüm kadın okurlarımızı da birlikte kadın mücadelesini ve dayanışmasını yükselteceğimiz mitinge davet ediyoruz.

Erkek egemenliğine, sömürüye, şiddete ve cinsel ayrımcılığa hayır demek için alanlara!

Tarih : 10 Mart 2013, Pazar
Toplanma Yeri :Haydarpaşa Numune Hastanesi önü
Toplanma Saati : 12:00
Yürüyüş saati : 13:00

Yorumlar kapalıdır.