Sarai Sierra cinayeti ve iki yüzlü medya!

Ülke olarak Sarai Sierra cinayetindeki gelişmeler bir süredir gündemimizde, bu gelişmeler genellikle Sierra’nın özel yaşamına ilişkin veriler. Medya bu cinayeti Türkiye’de yine bir kadının kadın olduğu için öldürülmesi olarak değil de, polisiye bir öykü havasında ele alıyor. Sierra’nın Türk olmayışı ise talihsiz bir mesele! Yani bu kez kol kırıldı ama yen içinde kalmadı. O çok övündüğümüz misafirperverliğimiz tehlikede diye hayıflanan medya suçu Sierra’da bulmaya çalışıyor. Aslında medyanın genel olarak kadın cinayetlerindeki tavrı bu; suç hep kadının.

Ya ahlaksız, ya ajan, hatta ikisi birden!

Sierra cinayeti açığa çıktığında, tıpkı Pippa Bacca’da olduğu gibi öncelikle kadın başına neden yalnız gezdiği sorusu yöneltildi. Bir kadının seyahat etmesini, fotoğraf çekmek istemesini kimse anlayamadı. Dahası kaldığı evin sahibi ile münasebetinin derecesi tartışıldı, ahlaksız ilan edildi.

Bu yetmedi, sergi görmek amaçlı Türkiye üzerinden gittiği ülkeler nedeni ile ajan olduğu ileri sürüldü. Yani medya tüm kolları ile Sierra’nın ahlaksız, ajan hatta ikisi birden olduğunu ilan etti, katil daha yakalanmadan haklı çıkartıldı. Kamuoyunun içine su serpildi: ‘Kadın ne de olsa ahlaksız hatta belki de ajandı; öldürülmüşse de hak etmiştir!’ düşüncesi yayıldı.

Katil zanlısı yakalandı ama…

Ziya Tasalı yakalandı, hem de Suriye’ye savaşmaya giderken… Hatay polisinin üstün başarısı olarak servis edilen bu olay, paralı asker olarak Suriye’ye savaşmaya giden ve akıl sağlığının pek de yerinde olmadığı söylenen tinerci bir adamın yakalanma hikayesi. Üstelik verdiği ifadede Sierra’yı öpmek istediği, onun da reddettiği; bunun üzerine sinirlenip öldürdüğü gibi nice duyduğumuz kadın cinayeti gerekçelerinden biri, Tasalı’nın ifadesi erkeklerin tüm kadınlar üzerinde cinsel arzularını giderme hakkını kendilerinde görmelerine bir örnek. Dahası emniyet müdürlüğünün bu iğrenç ifadeyi basına servis ederek Tasalı’nın savunmasını haklı çıkarmaya çalışması ve erkeklere üstü kapalı olarak “öpmeye de, öldürmeye de hakkınız var” mesajını vermiş olması…!

Neden daha fazla kadın dayanışmasına ihtiyacımız var?

Son sayımızda sormuştuk bu soruyu şimdi yine tekrarlayalım: Çünkü daha fazla öldürülmek istemiyoruz! Sarai Sierra sadece kadın olduğu için ve kendisine yönelik cinsel saldırıya karşı koyduğu için öldürüldü. Medya ise onu ahlaksız, ajan ilan etti; cinayetin çözümüne dairse hâlâ şüphelerimiz var! Sierra’yı öldüren erkek egemen anlayıştır, onu tekrar tekrar öldüren ise medyanın ve emniyetin iki yüzlü tavırları, sergiledikleri erkek dayanışmasıdır! Bunun için kadın cinayetleri politiktir ve biz kadınlar, kadın katillerine indirim değil, ağır ceza istiyoruz!

Yorumlar kapalıdır.