İşçi sigortasız çalışmayı isteyebilir mi?
Bu ay gelen başka sorular da olmakla birlikte, bir okurumuzdan gelen ve yukarıda okuduğunuz mektuba ilişkin birkaç söz etmek gerekmekte (http://www.iscicephesi.net/sinif-mucadelesi/emek-guncesi/2196-asla-ve-asla-sigortasiz-calismayin). Okurumuz, sermaye sınıfı – işçi sınıfı çelişkisini o kadar hayattan, o kadar net ortaya koymuş durumda ki, teorik olarak bir şey söylemeye gerek yok. Ama hukuken açıklanması gereken birkaç nokta var.
Okurumuz, anlattığı hikayede, işçinin daha fazla para alabilmek için sigortasının iptal edilerek, sigorta açılan yatırılan bedelin kendisine ödenmesini istediğini belirtmiş. Hukuken çok uzun uzun anlatacak bir şey yok. Söylenecek söz basit, sigortanın yapılması işçinin isteğine bağlı bir husus değildir. Sosyal güvenlik sistemi, işçi ne derse desin, ne isterse istesin patronun sigorta yapmasını zorunlu tutmakta. Yani, işçi sigortasının kesilmesini kendisi istemiş bile olsa, bir SGK şikayeti sonrasında da gerekirse dava ile, çalışmış olduğunu ispatlamak kaydıyla, çalıştığı dönemin sigortasının yapılmasını sağlama imkanına sahiptir. Bunun etik bir yol olup olmadığı başka bir tartışma konusu olmakla birlikte, iş ilişkisinin bir “söz”leşme ilişkisi olduğunu ve sizin verdiğiniz sözler kadar patronun da verdiği sözlerin olduğunu hatırlamak gerekmekte.
Okurumuzun anlattığı hikayede, hiçbir bildirim yapmadan, bir süre daha çalışmasını sağlamadan veya bu süreye ilişkin tazminatı (ihbar tazminatını) ve varsa kıdem tazminatını ödemeden işçiyi göndermek ne kadar etik olabillir? Buna karşılık işçinin SGK ücretini kendisine almış olması sonrasında bir bildirim yapması da etik ile tartışılacak bir mesele değildir. Sosyal güvenlik, su gibi bir şey. Mutlak ihtiyaç. Susamadan da ne kadar önemli olduğunu anlamakta zorlanıyoruz. Sosyal güvenlik sistemi dışına çıkmamak önemli bir konu. Sosyal güvenlik sistemi içinden çıkmamak için de, üç kuruşla geçinmeye çalışmak oldukça zor bu da bir gerçek. Bu durumda, örgütlenmek ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve nihai zafere ulaşmak için uzun ve zorlu yolda yılmadan mücadele edilmesi, görüldüğü gibi yaşamsal bir önem taşıyor.
Yorumlar kapalıdır.