Direnişlerden
Punto Deri direnişi sona erdi (15 Mayıs 2014)
Sendikalaştıkları için işten atılan ve 288 gün direnişlerine devam eden DERİTEKS üyesi işçiler direnişlerine son verdi. 14 Mayıs’ta sonlandırılan direnişte bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Soma’da iş cinayeti sonucu katledilen işçiler için 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan basın açıklamasına Punto Deri işçisi Ramazan Aygün’ün konuşması damga vurdu: “İşverenler yasayı çiğnediği zaman hiçbir bedeli, karşılığı yok. Anayasayı kendileri yaptıkları için kendileri istediği gibi çiğneyebiliyor. Ancak bir işçi, bir vatandaş ufak bir hata yapsa başı beladan kurtulmuyor. Neden? Çünkü sistem onların elinde.” Ramazan Aygün’den sonra sözü alan DERİTEKS genel başkanı Musa Servi Punto’daki direnişe öncelikle çalışma koşullarının düzeltilmesi için başladıklarını söyledi ve bu direniş sayesinde Punto Deri’de ve Zeytinburnu havzasında köle gibi çalıştırılan deri işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirildiğine dikkat çekti.
M&T Reklam işçisi örgütleniyor (28 Mayıs 2014)
Gebze Şekerpınar’da ve Düzce 1. Organize Sanayi Bölgesi’nde iki ayrı fabrikada faaliyet gösteren M&T Reklam’da işçiler, Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendiler. Örgütlenme çalışmaları açığa çıkan iki fabrikadaki işçilerden ilk başta toplam 38’i patron tarafından işten çıkartıldı, daha sonra bu sayı 45’e yükseldi. İşten atmaları protesto etmek üzere Birleşik Metal-İş Sendikası 27 Mayıs’ta, Çayırova’daki fabrikanın önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
Taşeron karayolu işçileri direnişte (3 Haziran 2014)
Taşeron olarak çalışmamak için açtıkları davayı kazanan, Yargıtay’ın “karayollarının asıl işçileridir” kararı verdiği karayolu işçileri, yargı kararı olmasına karşın kadroya alınmamaları ve 14 işçinin işten atılması üzerine Kayseri ve Nevşehir’de direnişe geçti.
Sendika düşmanlığına karşı grev (3 Haziran 2014)
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde çalışan ve Dev Sağlık-İş Sendikası üyesi olan sağlık işçileri 28 Mayıs tarihinde, taşeron çalışmanın yasaklanması, güvenceli iş ve toplu sözleşmeli sendika haklarının tanınması için 1 günlük iş bırakma eylemi gerçekleştirmişlerdi. Çalışma Bakanlığı’nın sağlık işçisi saymadığı, örgütlendikleri Dev Sağlık İş’e üyeliklerini yok saydığı işçiler iş bırakma eylemi yaptıkları için işten atıldı. Ayrıca sendikanın işyeri temsilcileri de 3 Haziran’da isten çıkartıldı. Bunun üzerine sağlık işçileri de işbaşı yapmadı ve atılan işçiler geri alınana kadar süresiz iş bırakma kararı aldı.
Taşeron işçisi Ömür Tekin mücadeleyi kazandı (4 Haziran 2014)
Şirketin daralmaya gittiği gerekçesiyle 6 Ocak’ta işten çıkarılan Çankaya Belediyesi’nde faaliyet gösteren Düzey Güvenlik Şirketi işçisi ve Güvenlik-Sen sendikası Ankara Temsilcisi Ömür Tekin 141 gündür devam eden direnişini işini geri kazanarak sonlandırdı.
İşten atılan sağlık işçileri direnişte (4 Haziran 2014)
Soma’da yaşanan işçi katliamı için iş bırakan Okmeydanı Hastanesi çalışanı Dev Sağlık-İş üyesi 8 işçi işten atıldı. Dev Sağlık-İş üyesi sağlık işçilerinin Okmeydanı Hastanesi’ndeki direnişi 15. gününde.
SÜTAŞ işçisi TÜSİAD Başkanı’na boyun eğdirdi (5 Haziran 2014)
TÜSİAD Başkanı ve SÜTAŞ’ın kurucusu Sadık Yılmaz’ın oğlu SÜTAŞ yönetim kurulu başkanı Muharrem Yılmaz SÜTAŞ’ın Karacabey’deki fabrikasında işçilerin grevi üzerine istifa etmek zorunda kaldı. TÜSİAD tarihinin ilk istifa eden başkanı olan Yılmaz işçilerin direnişini kırmak için grev alanına döktürdüğü gübreyi kendi itibarını korumak adına kameralar karşısında defalarca döktürmediğini söylese de, fotoğraflar bütün medyada yayınlandı. SÜTAŞ’ta geçtiğimiz Nisan ayında Aksaray’da 12, Karacabey’de 14 olmak üzere toplam 26 işçi sendikaya üye oldukları için işten atılmış, kalan işçilerin e-devlet şifreleri toplanmış, üye olanlar istifa ettirilmiş, sendikasızlar üye olamasın diye şifreler değiştirilmişti.
Yorumlar kapalıdır.