Kristal-İş Sendikası işçileriyle röportaj: Grev Haktır Engellenemez!

Şişecam yönetimi ile Kristal-İş Sendikası arasında toplu iş sözleşmeleri görüşmelerinde bir anlaşmaya varılamaması sonucu 5800 Şişecam işçisi 20 Haziran’da ülke genelindeki on fabrikada greve çıkmıştı. Direnişlerinin 8. gününde ise Bakanlar Kurulu’ndan grevin ertelenmesine yönelik bir karar çıkmasının ardından erteleme kararının iptali için Danıştay’a başvuran işçilerin bu talebi ise geçtiğimiz günlerde reddedilmişti. Patron, hükümet ve yargı işbirliğinin grev haklarını engelleyemeyeceğini haykıran binlerce cam işçisi 28 Temmuz Cuma günü Levent’te bir araya gelerek Şişecam Genel Merkezi’nin bulunduğu İş Kuleleri’ne yürüdü. Bursa, Mersin, Lüleburgaz, Gebze gibi farklı bölge fabrikalarından gelen Şişecam işçilerinin yürüyüşüne sendikalar, çeşitli politik gruplar ve partiler de katıldı. Bizler de İşçi Demokrasisi Partisi Girişimi olarak beraber yürüyüşe katıldığımız Kristal-İş Sendikası işçileri ile eylem sonrası bir röportaj gerçekleştirdik.

İDP Girişimi: Direniş süreciniz nasıl gelişti? Hangi talepler etrafında örüldü?

Kristal-İş Sendikası İşçileri: Saat başına aldığımız ücretlerin düşmesi, bazı sosyal haklarımızın elimizden alınması ile direnişimize başladık. İşveren tarafından bizlere birtakım yaptırımlar uygulanmaya başladı. Bazı arkadaşlarımız işten çıkarıldı. Altı ay boyunca sendika ile işveren arasında bir anlaşma sağlanamadı.

Bu süre içerisinde aramıza yeni katılan arkadaşlar oldu. Fabrikamızda yeni işçiler çalışmaya başladı. Şartlar oldukça ağır ve asgari ücretin biraz üstünde çalışıyorlar. Eski çalışanlar ile yeni gelen arkadaşlar arasında bir kopukluk oluştu. Bizler de çalışma şartlarının iyileştirilmesini ve herkes için eşitlenmesini istedik.

Bazı temel taleplerimiz var:

Şişecam’ın Türkiye genelinde pek çok fabrikası var, bizler bu fabrikalar arası yatay geçişin önünün açılmasını, ücretlerimizin talep ettiğimiz oranda arttırılmasını bununla birlikte istirahat ettiğimiz, rapor aldığımız günlerin maaşlarımızdan kesilmemesini istiyoruz. Bizler çok ağır şartlar altında çalışıyoruz. Herkes bu fabrikaya sapasağlam girdi şimdi ise sağlığımızdan oluyoruz, çalışma şartları yüzünden hastalanıyoruz fakat işe gelemediğimiz bu günleri maaşlarımızdan kesmeye çalışıyorlar.

İDP Girişimi: Çalışma şartlarınızdan bahsedebilir misiniz?

Kristal-İş Sendikası İşçileri: Günde 8 saat çalışıyoruz. Yarım saat yemek ve 15’er dakikalık çay molalarımız var fakat ayakta içmek durumdayız. Çünkü üretim devam ediyor bir yandan. Vardiya ücretlerimiz çok düşük. Gece vardiyası için verdikleri parayı biz işçiler olarak onlara verelim, işe hiç gelmeyelim daha iyi, şartlar çünkü o derecede kötü.

İDP Girişimi: Geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu’nun kararına karşı açtığınız dava Danıştay tarafından reddedildi. Bundan sonra süreç nasıl ilerleyecek?

Kristal-İş Sendikası İşçileri: Bizim şu anda yapacağımız tek şey şu; bizler üretimden gelen gücümüzü kullanacağız. Mesailere kalmayacağız. Bugünkü gibi yürüyüşlerle eylemlerle sesimizi duyurmaya çalışacağız. Yani bir şekilde işvereni masaya çekeceğiz. İşveren bizi tanımalı, bizi görmeli ve duymalı.

İDP Girişimi: Grev süreci boyunca ücretlerinizde kesintiler oldu, bazı sosyal haklarınıza el konuldu. Bu süre zarfında geçiminizi nasıl sağladınız? Ailelerinizden gelen tepkiler nasıldı?

Kristal-İş Sendikası İşçileri: Bizler ayağımızı yorganımıza göre uzatmak zorundaydık. Biz bu greve başlarken her şeyi göze aldık. Çünkü hepimizin aileleri var. Süreç boyunca dimdik ayakta durmayı başardık. Duracağız da, ailelerimiz ise her zaman arkamızda.

İDP Girişimi: Diğer direnişlerle iletişiminiz var mı?

Kristal-İş Sendikası İşçileri: Buraya gelirken Kent Gıda işçilerini ziyaret etme şansımız oldu. Biliyorsunuzdur, grev kararı aldılar. Fabrikanın şartları oldukça kötü, 15 yıldır çalışan işçiler işe başladıkları gün kaç lira maaş alıyorsa hala daha aynı ücretle çalışıyorlar.

İDP Girişimi: Son olarak diğer sendikalardan, sol hareketten beklentileriniz neler?

Kristal-İş Sendikası İşçileri: Bizler tüm grupların, tüm sendikaların; işçilerin haklarını gasp etmeye yönelik çıkan tüm kararlara, yasalara, işverenlerin tutumuna karşı harekete geçmelerini istiyoruz. Tıpkı bugünkü gibi. Maalesef bizler bir olmakta birlik olmakta zorluk çekiyoruz ve bu yüzden eziliyoruz. Tüm işçilerden, sendikalardan, sol gruplardan destek bekliyoruz.

İDP Girişimi: Teşekkürler, bizler de İşçi Demokrasisi Partisi Girişimi olarak sizlerin ve direnişinizin yanındayız.

Yorumlar kapalıdır.