Eskişehirde otobüs zammı!

Büyükşehir Belediyesi ile Özel Halk Otobüsçüleri Odası arasında yapılan anlaşma gereği, büyükşehir belediyesi yönetmeliğine bağlı UKOME (Ulaşım Koordinasyon Merkezi) ulaşıma 1 Eylül’den itibaren zam yaptığını açıkladı. 23 Temmuz 2014 tarihinde Ulaşım Koordinasyon Merkezi’ne zam için başvuran Özel Halk Otobüsçüleri Odası’nın talebi UKOME Genel Kurulu’nda oybirliği ile kabul edildi. Ayrıca, Anadolu Üniversitesi’nce “bilim” heyeti oluşturuldu. Heyet raporunu tamamlayarak, 18 Ağustos 2014 tarihinde göndermiştir. UKOME Genel Kurulu’nun 20 Ağustos 2014 toplantısında kurul üyelerine ulaşım hizmetlerine zam yapılması konusunda görüşleri sunulmuş ve kurul üyelerinin tamamı ulaşım hizmetlerine zam yapılması zamanının geldiği konusunda hem fikir olunmuştur, denildi.

Ulaşım zammına gerekçe olarak, akaryakıt, onarım giderleri ve personel giderlerinde Temmuz 2012’den bu yana artış olduğu gözlemlendiğini belirtilerek zammı meşrulaştırma yoluna gidilmiştir. Karara göre, Akıllı ESKART tam fiyatı 1.55 TL iken, 1.80 TL’ye, indirimli ESKART 1.05 TL iken, 1.25 TL’ye, aktarmalar 20 kuruş iken, 25 kuruşa, akıllı tek geçişlik bilet 1.90 TL iken, 2.40 TL’ye, indirimli tek bilet 1.80 TL iken, 2.25 TL olmuştur. Minibüs ve taksi dolmuşlarda yolcu taşıma ücreti ise, 1.75 TL iken, 2 TL’ye yükselmiştir.

Yapılan yüksek zamların bir diğer gerekçesi ise, ücretsiz binişler ve 65 yaş üstü olanların ücret ödememesi olarak gösterildi. Öte taraftan UKOME’den gelen bir yorumda şunlar dile getirildi: “Cidden bir yolcu yoğunluğu yaşanıyor ancak bu paraya dönüşemiyor.” Eskişehir halkının “umudu” olarak gördüğü Yılmaz Büyükerşen’in yapılan zamlarda payı çok. Büyükerşen’in gerekçe olarak gösterdiği şey, mali sıkıntılar… Yolcu yoğunluğuna çözüm bulamayan büyükşehir belediyesine bağlı UKOME, çözümü zam yapmakta ve aynı zamanda yoğunluğun paraya dönüşememesinde bulmaktadır. Bugün sosyal demokrasinin taktiği iki yüzlülük olarak karşımıza çıkmaktadır. Asgari ücretin 891 lira olduğu ülkemizde ulaşıma yapılan yüksek zamlar hayatı daha da zorlaştırmaktadır.

Eskişehir öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı bir şehir. Öğrencilerin bu yoğunluğunu ticarete dökmek isteyenler, öğrencileri ucuz işgücü olarak çalıştıran zihniyetle aynı kaynaktan su içenlerdir. AKP zihniyeti ile CHP zihniyetinin bir ve aynı olduğu tekrar görülmüş oldu. Öğrenci gelirlerinin ortalama düzeyinin asgari ücretin altında olduğunu hesaba katarsak, yapılan bu yüksek zamların öğrenciler üzerinde ne derecede etkili olacağını söylememize gerek yok. Bugün belediyeler ticarethaneye dönüşmekteler. Bunlardan nasibini yoksul kesimler ve öğrenciler almaktadır. Biz yoksul emekçiler ve öğrenciler için, toplu ulaşımın ücretsiz olmasını talep ediyoruz. Bunu başarmak ise, örgütlenme ile mümkündür. Herkesi işçi demokrasisini inşa etmeye ve ulaşım araçlarını kamulaştırmaya davet ediyoruz.

Yorumlar kapalıdır.