24 Haziran’da neye TAMAM diyeceğiz?

İnsan en iyi hatalarından öğrenir; eğer gerekli dersleri çıkarabilirse! Toplumlar da insanlar gibi hatalarından öğrenebilirler; eğer gerekli dersleri çıkarabilirlerse! Hemen hiçbirimiz elimizi sobada iki kere yakmayız. Sonuçta canımız yanacak ve zarar göreceksek aynı hatayı tekrarlamayız. Aslında basit! Kendimiz için iyi olanı ister ve seçeriz. Yalnızca kendimiz için mi? Ailemiz, dostlarımız, komşularımız, aynı suyu, havayı, toprağı paylaştığımız insanlar için de iyi olanı isteriz.

Bununla birlikte, kapitalizmin insanlığa verdiği zararların yanında sobada el yakmak çocuk oyuncağı sayılır. Kapitalizmin insanlığa verdiği zararı kıyaslamak için yanan sobanın içine girmek gerekir. Yine de kapitalizm dünyayı işgal edebilmiştir. Bu öylesine akıldışıdır ki nasıl olup da insanlığın yüzde doksan dokuzunun yanan soba içinde yaşamaya razı geldiğini açıklamak çok ama çok zordur. Son tahlilde, ne kadar inanılmaz olsa da kapitalizmin yaşamaya devam etmesini sağlayan kapitalistler değil, onun dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca kurbanıdır.

Kapitalistlerin haklarını yememek gerekir. Sürekli bir çürüme içinde olan kapitalizm, milyonları peşinden sürükleyecek bir hikâye uydurmayı bir şekilde becerir. Bu bazen ‘vatan savunması’ adı altında on milyonlarca yoksul işçi ve emekçinin birbirine kırdırıldığı savaşlar şekilde olur. Bazen “hepimiz aynı gemideyiz” diyerek deveyi havuduyla yutmuş patronların zararlarını milyonlarca işçiye-emekçiye fatura etmek şekilde olur. Bazen de günümüz Türkiye’sinde olduğu gibi din-imam, vatan-millet, yerli-milli edebiyatı altında her türlü soygunun, iltimasın, dalaverenin, pisliğin, kepazeliğin sürdürülmesi şeklinde olur.

Saklısı, gizlisi yok! Her türlü başarısızlığını kader ve komplo ile açıklayan, adından başlayarak bütün hayatı yalan üzerine kurulu olan zalim bir yapı on altı yıldır ülke üzerine bir karabasan gibi çökmüş durumda. 24 Haziran’da bu çürümüş yapıya “Artık yeter, TAMAM” diyeceğiz. Lakin kapitalizmin oyunları bitmez. Bizler figüranı olmaya devam ettiğimiz sürece aktörleri değişen bu filmler tekrar tekrar sahnelenecek. Kötünün iyisine mahkum olmadığımız günler için hatalarımızdan öğrenmeliyiz. Bozuk olan kapitalizmin bizatihi kendisidir. TAMAM dememiz gereken kapitalizmin ta kendisidir!

Yorumlar kapalıdır.