25 Kasım’da erkek şiddetini ve yoksulluğu konuştuk
25 Kasım Kadına Yönelik Erkek Şiddetine Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü çerçevesinde, erkek şiddetinin boyutları, dinamikleri ve kadınların bu şiddeti görünür kılma mücadelesi Kadın Dayanışması, Kaç Bize Gel ve Gazete Nisan tarafından düzenlenen etkinlikte konuşuldu.
Türkiye’de bu yılın ilk yedi ayında 100 bine yakın kadının şiddete maruz kaldığını ve yaklaşık 400 kadının bu saldırılar sonucunda hayatını kaybettiğini vurgulayan konuşmacılar, kadınların hayatlarına sahip çıkmak için bir arada durmaları ve mücadele etmeleri gerektiğini dile getirdi. Etkinlikte, kadına yönelik şiddetin sistematik olduğuna dikkat çekilirken; iyi hal, ağır tahrik gibi gerekçelerle var olan yasaların bile tam olarak uygulanmayarak bu şiddetin artmasına göz yumulması eleştirildi.
Şiddetin ana kaynağı olarak erkek-egemen kapitalist sisteme işaret edilirken; kadını ikincil kılan, kadının ev içi emeğini yok sayan, onu esnek ve güvencesiz çalışma koşullarına mahkûm eden emek politikalarının kabul edilemez olduğu ifade edildi.
Katılımcılarla birlikte krizin etkilerinin de değerlendirildiği etkinlikte, ekonomik krizin derinleştirdiği yoksulluğun, kadınları doğrudan ve öncelikli olarak etkileyeceğinin altı çizildi. Devletin gündemine aldığı yeni düzenlemelerle kadınların önemli mücadeleler sonucunda elde ettiği kazanılmış haklarının bile tehlike altında olduğu belirtildi.
Öte yandan, ne Türkiye’de ne de diğer ülkelerde kadınların bu saldırılara boyun eğdiğine dikkat çekildi. Polonya’dan Arjantin’e, İran’dan Amerika’ya kadınların ayrımcı emek ve beden politikalarına karşı verdiği önemli mücadele deneyimleri paylaşılarak, Türkiye’de 190’ı aşkın gündür süren Flormar direnişinde kadınların oynadığı önemli rol vurgulandı.
Yorumlar kapalıdır.