Hrant Dink: 13 yıldır bitmeyen kavga

“Şikayetim var ey insanlık!…

Bizi, yarattığımız uygarlığımızdan attılar.

Çocuk cıvıltıları çekilince, suyu da çekilmiş kuyunun… Binanın omuzları düşük… Toprak çorak… Ağaçlar küskün… Benim isyanımın pike uçuşları ise, bin bir özenle yaptığı yuvası bir darbeyle yok edilmiş kırlangıcınki kadar keskin…”

 (Hrant Dink, ‘Tuzla Yoksul Çocuk Kampı’nın yıkım kararının ardından”)

Agos gazetesi kurucusu ve genel yayın yönetmeni Hrant Dink katledilişinin 13. yıldönümünde, vurulduğu yerde, İstanbul Şişli’deki Sebat Apartmanı önünde anıldı.

19 Ocak 2007’de Dink’in öldürülmesinin ardından binlerce kişi Agos gazetesinin önünde toplanmıştı, o gün bugündür her 19 Ocak’ta kalabalık Hrant’ı anmaya devam ediyor. Anmada ilk olarak 1994 yılında katledilen Av. Yusuf Ekinci’nin oğlu, “Türkiye halklarının, ezilenlerinin bir araya gelmesi, en büyük korkularıdır” diyerek söz aldı. “Hrant bize birbirimizi tekrar sevmeyi ve Anadolu’yu baştan öğretiyordu… Ermeni sorununun başkalarının değil bu ülkenin sorunu olduğunu ve kendi doktorumuzun sadece kendimiz olduğunu anlatarak… İşte bu yüzden tehlikeliydi ve ortadan kaldırılmalıydı. Tıpkı ondan önce gelen yüzlerce aydının öldürülmesi gibiEğer adalet arıyorsak bulamayacağız. Çünkü vermeyecekler. Adalet, Türkiye’nin tüm ezilenlerinin bir araya gelip, hukukun üstün olduğu bir ülke için mücadele etmediği sürece de tesis edilmeyecektir.” sözleriyle devam etti.

Ardından Prof. Dr. Şebnem Korur konuştu: “Hakikat arayışı bitmiyor, bitmedi hiç. Cumartesi annelerini meydanlardan sürseler de, hakikati haykıranları hapsetseler de, insanlığa karşı suçlarla sindirmek için üzerimize gelseler de, hakikati haykırmaktan vazgeçmemişti ya Hrant, vazgeçmeyeceğiz öyleyse hiçbirimiz. Kötülüğe karşı nefret değil bizimkisi. Bitimsiz bir mücadele. Kötülüğün sıradanlığına kapılmasın insan, hakları için mücadele etsin, boyun eğmesin erke” dedi.

Adalet zamanaşımında

Gerçekten de Hrant Dink’in öldürülmesinin üzerinden 13 yıl geçti ancak cinayetle ilgili dava hâlâ sürüyor. Hâlâ İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 77 sanıklı davada aralarında emniyet, istihbarat ve kamu görevlilerinin de olduğu dönemin yetkilileri yargılanıyor.

Haziran ayında Dink cinayeti davasında, birtakım suçlar yönünden zaman aşımının dolma ihtimali nedeniyle Yasin Hayal, Ogün Samast ve Erhan Tuncel’in de arasında bulunduğu 9 sanığın dosyasının ayrılmasına karar verildi.

Farklı dava ve soruşturmaların birleştirilmesiyle birlikte şu anda davada 77 sanık yargılanıyor. Hazırlanan son iddianamede Dink cinayetinden Gülen yapılanması sorumlu tutuluyor.

Davanın 103’üncü duruşması 18-20 Şubat tarihleri arasında görülecek.

Yorumlar kapalıdır.