Peru: Enrique Fernandez Chacon parlamentoya seçildi

Peru’da 26 Ocak günü kongre seçimleri yapıldı: Ülkedeki rejimin ve patron yanlısı Vizcarra hükümetinin ağır politik krizi sürüyor.

Geniş Cephe’de (Frente Amplio) yer alan UNIOS’un liderlerinden  Enrique Enrique Chacon; ve Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz (Ni Una Menos) hareketi liderlerinden feminist militan Arlette Contreras  (kendisi Isadora’nun Peru örgütü ve UNIOS ile ortak kampanya yürütmüş bir isim) Geniş Cephe’den milletvekili seçildi. Geniş Cephe ülke çapında %6.1 oy alarak seçim barajını geçti ve ilk sonuçlara göre ondan fazla milletvekili çıkardı. Lima’da alınan oylar, bir buçuk sene öncesine göre üç katına çıktı.

Peru’daki seçimlere, oyların büyük ölçüde dağılması; geleneksel partilerin yolsuzluk nedeniyle ve de ülkeyi emekçileri sömüren çokuluslu şirketler lehine yönetmeleri nedeniyle çökmesi damga vurdu. Bu çöküşün net bir örneği şuydu: En fazla oy alan parti, yani eski Cumhurbaşkanı Belaunde Terry’nin Halk Hareketi (Acción Popular) sadece %11.5 oy alabildi. Fujimori çizgisi %8’de kalırken, 73 milletvekilinden 12’ye düştü. İntihar eden eski cumhurbaşkanı Alan Garcia’nın yolsuzlukla suçlanan partisi APRA ise sadece %2.8’e ulaşabildi ve 60 yıl sonra kongre dışında kaldı.

UNIOS kampanya programında isabetli bir şekilde ifade edildiği gibi, “Şili halkının öfkesi ve Ekvador halkının kemer sıkma paketine karşı direnişi, mevcut modelin kıta çapında tıkandığını gösteriyor. Peru’daki seçimlerin arka planında hiç kuşkusuz ki bu mücadeleler ve de Kongre’nin feshedilmesi bulunmaktadır.

“Bizim taleplerimiz mevcut modeli ve onun sonuçlarını hedef alıyor; onun yerine işçi ve halkların hizmetinde bir düzen kurmayı, yolsuzluğu durdurmayı ve bir Kurucu Meclis oluşturmayı savunuyoruz. Bunları ise ancak ve ancak işçilerin ve halkların bir hükümeti gerçekleştirebilir. Adaylarımız Enrique Fernandez Chacon (listede 1. sıra) ve Carlos Portillas (15. sıra) ekonomik mesele hakkında şunları söylüyor: ‘İşçilerin, halkın ve ezici çoğunluğun ihtiyaçlarını karşılamak için her şeyin değişmesi gerekiyor’.

“Biz, Fujimori-APRA hattına ve onun Halk Hareketi, İlerleme İttifakı ve de Vizcarra’nın liberal hükümeti gibi uzantılarına karşı, Geniş Cephe içerisinde ülkeyi dönüştürmeyi ve soldan siyasi bir alternatif inşa etmeyi savunan adaylara oy çağrısında bulunuyoruz.

“Geniş Cephe’de yer alan UNIOS olarak biz, mücadelelerin ortasında yer alan ve ülkeyi yönetmeye aday olan bir sol için kavga veriyoruz. Yegane güvencemizin, çok sayıda milletvekili çıkarmak değil, sokakta mücadele eden insanlar olduğunu daima vurguluyoruz. Bu ikincisinin altını tekrar tekrar çiziyoruz, çünkü, Peru için Birlik ve Özgür Peru gibi köhne sol yapılardan bizi ayıran kritik unsur bu.”

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak bizler, var güçleriyle yürüttükleri kampanyaları ve militan faaliyetleri için ve de işçilere, kadınlara ve Peru’nun en geri bırakılmış kesimlerine hizmet amacıyla kazanılan bu yeni milletvekillikleri için, Peru seksiyonumuz UNIOS’taki yoldaşlarımızı selamlıyoruz. Ayrıca gerek çizgisi gerek politik tutarlılığı sayesinde, kendisine oylarıyla destek veren Limalı işçiler ve halk kesimleri için bir nirengi noktası olduğunu kanıtlayan Enrique Fernandez Chacon yoldaşı da selamlıyoruz.

Yorumlar kapalıdır.