Troçkist işçi önderi Sebastian Romero, Interpol operasyonuyla tutuklandı
Arjantinli General Motors işçisi Sebastian Romero 30 Mayıs 2020 tarihinde, uluslararası bir polis operasyonuyla Uruguay’da tutuklandı. Romero ailesiyle, arkadaşlarıyla, General Motors’taki meslektaşlarıyla veya yoldaşlarıyla 29 aydır birlikte olamamasına sebep olan bir cadı avı yüzünden Uruguay’da saklanıyordu.
Romero 18 Aralık 2017’den bu yana, Arjantin hükümetinin emekçilerin emeklilik haklarına saldırıda bulunan yasa taslağına karşı binlerce işçiyle birlikte militan bir mücadele yürüttüğü için aranıyordu. Neoliberal hükümet işçilerin bu mücadeleci seferberliği neticesinde yenilmiş ve söz konusu yasa tasarısı geri çekilmişti. O sıradaki Arjantin başbakanı Maurico Macri ve onun Güvenlik Bakanı Patricia Bullrich, Romero’nun polislerin şiddetine cevap vermesini öne sürerek bütün bir seferberliği kriminalize etmeye çalışmıştı. Romero’nun yanı sıra, bir başka Troçkist işçi önderi olan Daniel Ruiz de, emeklilik yasası karşıtı seferberliği organize edenlerden olduğu için – hakkında herhangi bir dava açılmadan – 13 ay boyunca yüksek güvenlikli Marcos Paz hapishanesinde tutulmuştu.
Arjantin rejiminin, ülkenin azınlıktaki patronlar sınıfının çıkarına olacak şekilde bir emeklilik reformu geçirmeyi bir plan olarak gündeminde tuttuğu, Romero’nun tutuklanması için organize edilen Interpol operasyonunun boyutuyla daha da anlaşılır oluyor. Zira Romero, özellikle sınai yerelleri saran emeklilik yasası karşıtı protestoların bir sembolü olmuştu. Arjantin burjuva medyası tutuklandığı geceden başlamak üzere Romero’yu çirkin iftiralarla karalamaya başladı bile.
Romero 12 senedir General Motors fabrikasında metal işçiliği yapıyor. 2012’den 2014’e dek bu fabrikanın, işçiler tarafından seçilen delegesiydi. 2017’de fabrikadan 350 işçinin çıkarılması gündeme geldiğinde, fabrikanın buna karşı grev kararı almasında ve arkadaşlarının işlerini koruyabilmelerinde öncü bir rol üstlendi. Fabrikanın bağlı olduğu uluslararası merkez, Macri hükümeti Romero hakkında yakalama kararı çıkarınca, bunu mazeret olarak göstererek onun işine son verdi.
Romero şu anda, Uruguay’ın en sıkı güvenlik önlemlerine sahip olmasıyla bilinen Libertad Hapishanesi’nde tutuluyor. Henüz mahkemeye çıkarılmadı ve hakkında yargının vermiş olduğu bir karar da mevcut değil. Hiç şüphe yok ki, Romero’nun hapishanede başına gelebilecek herhangi bir zararın bütün sorumluluğu Lacalle Pou hükümeti ile İçişleri Bakanlığına aittir.
Romero’ya ev hapsi hakkı tanınmamış olsa da ve ülkenin en teçhizatlı hapishanesinde sürekli olarak gözetim altında tutuluyor olsa da, Uruguay rejiminin benzer bir hassasiyeti, yaşları 16 ile 17 arasında değişen çocukları istismar etmekten yargılanmış olan işadamlarına ve bankerlere göstermediğini hatırlamakta fayda var. Zengin bir toplumsal gruba ait olmanın ayrıcalıklarını kullanmaktan çekinmeyen bu istismarcı finansçılar ev hapsine hak kazanmıştı. Uruguay yargısının geçtiğimiz dönemdeki en dikkat çeken kararlarından birisi, 4500 (dört bin beş yüz) kilogram kokainin lojistiğini yaparken yakalanan işadamı Martín Mutio’nun ev hapsine gönderilmesiydi.
Romero ise sosyalist bir işçi. Onun bugün uluslararası polis aygıtlarının operasyonları, Arjantin ve Uruguay rejimlerinin baskısı ve maksimum güvenlikli bir hapishaneyle cezalandırılmasının nedeni, Latin Amerika kıtasının kapitalist rejimleri altında açlık ve sefaletle baş etmeye çalışan işçi ve emekçileri mücadeleci bir alternatifin etrafından birlik olmalarına çağırması.
Romero aynı zamanda bir politik tutsak. Onun bugünkü tutukluluğu hiçbir hukuksal gerekçeye dayanmıyor. Romero derhal serbest bırakılmalı, ailesiyle iletişime geçmesine izin verilmeli ve şu an başında Alberto Fernández’in olduğu Arjantin hükümeti ve adalet sistemi tarafından tutukluluğuna ilişkin karar kaldırılmalı ve bu hukuksuz dava düşmelidir.
Yorumlar kapalıdır.