Arjantin’de halkın zaferi: Torba yasa düştü!

Haber duyulur duyulmaz, torba yasaya militan bir şekilde mücadele veren kitleler Kongre Meydanı’nda ve ülkenin geri kalanında bu gelişmeyi büyük bir sevinçle, korna ve tencere tava çalarak karşıladı. “İşçilerin birliği; beğenmeyenlerin canı cehenneme” sloganları atıldı. Bu büyük kutlama önemli bir zaferin sonucuydu. Bu büyük adımdan ötürü biz de bu büyük sevincin bir parçasıyız.

Reform paketini en başa döndüren “komiteye gönderme” talebi, hükümetin büyük bir yenilgiyi örtbas etmesinin zekice bir yoluydu. “Milei için ağır yenilgi”, “Milei yasasız kaldı”, “Hükümet ağır bir gerileme yaşadı”, bugünkü gazetelerde yer alan bazı manşetler. Yeni seçilmiş bir hükümetin ilk yasasının akamete uğraması eşi benzeri görülmemiş bir olay. Pichetto’nun hükümeti kurtarma çağrıları için çok geç kalındı. Yasa o kadar sert ki vali yardımcıları bile birçok maddesine destek vermekten kaçınıyor. Bu valiler “diyalog yanlısı” ve hükümetle gerçek bir kavgaları yok. Büyük işletmeleri savunuyorlar ve işçilere karşılar. Sağcı Carolina Píparo bile tasarının bazı maddelerine karşı oy kullandı. Karar verilmişti ve geri dönüşü yoktu. Ya hep ya hiç anlayışı hükümetteki aşırı sağı başarısızlığa uğrattı.

Dün gece bir TN gazetecisi “Milei yanıyor” dedi. Milei kötü haberi saat 3’te öğrendi ve hararetle tweet’ler atmaya başladı. İsrail’deydi ve Filistin halkına yönelik Siyonist soykırıma destek vermekteydi.

Milei, “Kast, Arjantinlilerin sandıkta oy verdiği değişimin aleyhine döndü” diyor. Bu eski gerekçe artık çöküyor. Birincisi, Milei’nin “kast” olarak adlandırdığı ve diktatörlükten bu yana faaliyet gösteren patron siyasetçilerinin büyük bir kısmı onun hükümetine katıldı. İkincisi, önceki hükümetten bıkan milyonlar yanlışlıkla Milei’nin değişim vaadine inanarak oy vermiş olsalar da, iki ay sonra bunun bir yalan olduğunu gördüler. Aksine, durum oldukça farklı. Milei; Alberto Fernandez, Cristina ve Massa’nın uygulamakta olduğu kemer sıkma politikalarını iki katına çıkardı.

Dün televizyonda, AMBA’da (Büyük Buenos Aires) ulaşıma yapılan yüzde 250’lik vahşi zammın halk tarafından reddedildiğini gördük. Aralık ayında ücretler reel olarak yüzde 13 değer kaybetti. Hükümetin kendisi de yoksulluğun şimdiden yüzde 50’ye ulaştığını kabul ediyor. Milei tarafından açıklanan stagflasyonun sonuçları arasında durgunluk ve hükümet tarafından körüklenen ve artan fiyatlar ve ödenemeyen elektrik faturalarıyla sonuçlanan kontrolsüz enflasyon yer almakta. Bu kadar kısa bir süre içinde ücretlerde ve emekli maaşlarında eşi benzeri görülmemiş bir kayıp söz konusu.

Yasa, toplumsal protestoların büyümesiyle düştü. 24 Ocak’ta işçiler CGT liderlerini bir grev ve seferberliğe zorladılar. Mücadeleci sendikalar ve solun, Bullrich’in (Güvenlik Bakanı) baskıcı protokolüne karşı Plaza de Mayo’yu kazandığı 20 Aralık’ta bir çatışma başlamıştı. Bunu tencere tava sesleri takip etti ve CGT 27 Aralık’ta Mahkeme’ye yürüdü. Mahalle meclisleri ve Kültür İçin Birlik gibi ulusal üniter alanlar büyüdü. Farklı mücadele biçimleri gelişti: bazı işyerlerinde işten çıkarmalara karşı, Sarmiento Demiryollarının mücadeleci işçi delegeleri tarafından demiryollarındaki kesintilere karşı, Bridgestone’da işten çıkarmalara karşı bir grev vb. Bu mücadeleler ve artan toplumsal huzursuzluk, yasanın geri çekilmesini zorlamak için çok önemliydi.

Macrizm yanlısı Ekonomi Bakanı Luis Caputo, “Yasanın oylanması ya da oylanmaması hükümetimizin ekonomik gidişatını değiştirmeyecek,” dedi. Bu konuda hiç şüphe yok. Durum son derece açık. Hükümet değişmeyecek. Bu nedenle hükümetin daha fazla kemer sıkma uygulamasına ve baskısına karşı mücadeleyi güçlendiren ve kazanabileceğimizi gösteren bu yenilgisinden faydalanmalıyız. Hükümetin torba yasaya geri dönme girişimlerine karşı, DNU’ya (Acil Durum Yasası) ve tüm kemer sıkma planına karşı, ücret kesintilerine, işten çıkarmalara karşı ve temelde ücretlerin ve emekli maaşlarının derhal artırılması için mücadeleye devam etmeliyiz. Tüm bunlar için CGT ve CTA’dan yeni bir genel grev ve ulusal bir mücadele planı talep etmeliyiz. CGT, Daer’in “Mücadeleye devam edeceğiz” dediği 24 Ocak grevinden sonra ortadan kayboldu. CGT, mücadeleci kesimlerin ve solun yasanın uygulanmasını reddettiği ve baskıya maruz kaldığı Kongre önünde değildi. Her işyerinde, toplantıda ve gösteride bu talebi sürdürmeliyiz.

Sosyalist Sol (IS) olarak, attığımız bu büyük adım için mücadele edenleri selamlıyoruz. Tucuman milletvekilleri gibi Milei’ye ve hükümete katılan Scioli’ye oy veren Peronizm karşısında Kongre’de ve sokaklarda mücadele eden Solun ve İşçilerin Cephesi’nin (FIT-U) rolünün doğruluğunu kanıtlamış oluyoruz. Sadece Kirchnerizmin bazı sendika liderleri perşembe günkü mitinge çekingen bir şekilde katıldılar, ancak yasayı devirmek için güçlü bir seferberlik çağrısında bulunmadılar. Sol Cephe’yi birleşik politikalarla güçlendirmeye, işçilerin ve halkın ekonomik planı için, IMF’den kopmak ve dış borcu ödemeyi durdurmak için ve sosyalist bir Arjantin için işçilerin ve solun hükümeti için çağrıda bulunuyoruz. Milei’nin elektrikli testere [ed.n. Milei, seçim kampanyası sırasında halkın arasına elektrikli testereyle çıkmıştı] planına karşı çıkmaya devam etmek için gardımızı alıyoruz.

Juan Carlos Giordano, Sosyalist Sol/FIT-U milletvekili

07.02.2024

Yorumlar kapalıdır.