Pandemide “millete aktarılan kaynak”: 11 ayda günlük 2 lira!
Erdoğan 18 Şubat’ta yaptığı konuşmada, “Sosyal destek, kısa çalışma ödeneği, normalleşme destek başlıkları altında milletimize aktardığımız kaynak 53 milyar lirayı buldu” dedi.
Basit bir hesapla nüfusa oranlarsak 11 ayı geride kalan pandemide demek ki kişi başı 643 lira destek verilmiş. Diğer bir ifadeyle kişi başına ayda 58, günde iki lira! Buna bırakın destek demeyi harçlık bile denmez.
Uyanık okuyucu “niye nüfusa bölüyorsunuz, verilen kişi sayısına bölsenize” diyecektir! Kırmayalım, bölelim…
Kabaca kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izin ve sosyal destek alan kişi sayısına 10 milyon diyelim. Bu durumda 11 ayda kişi başına toplam 5300, aylık 481, günlük 16 liralık destek verilmiş demektir. Halen bir yaşam ücretinden öte bir harçlık limitinde olduğumuz çok açık görünüyor. Süte yüzde 25, ilaca yüzde 20, köprülere yüzde 25 zam yapılmışken üstelik.
Nitekim Türkiye Covid-19 ile mücadelede dünyada vatandaşlarına en az nakit ayıran iki ülkeden biri durumunda. Merak eden için diğer ülke de Meksika. Bu arada Arjantin ve Güney Afrika’nın vatandaşlarına Türkiye’nin iki katı, Japonya’nın ise 102 katı destek verdiğini belirtelim. Hani şu “esnafı kan ağlayan” Japonya!
Böylece neden bireysel kredi borcu olanların sayısının 34 milyonu aştığını, borç miktarının 867 milyar lirayı bulduğunu da anlamış oluyoruz. Meraklısı için bu, kişi başı 25 bin 500 lira borç anlamına geliyor! 643 lira destek, 25 bin 500 lira borç: Pandemide halk ezilmiş mi, ezilmemiş mi?
Doğal olarak, verilen yetersiz destekler ve artan hane halkı borçları düşünüldüğünde insanlar destek miktarlarının artırılmasını beklemekte. Erdoğan ise kısa çalışma ve ücretsiz izin desteğinin mart ayında son kez verileceğini ilan etti. Yani artık o yetersiz destek de olmayacak!
Bu arada Kalyon, Cengiz, Limak ve Mapa’nın ortak olduğu İGA’nın işlettiği İstanbul Havalimanı’nda 2020 yılı kiralarının alınmamasına, 2021-2022 için de yüzde 50’li indirimli kira bedeli uygulanmasına karar verilmiş.
Kaynaklar nereye harcanıyor? Destekler kimlerden kısılıp kimlere dağıtılıyor? Kime kaşıkla, kime kepçeyle veriliyor? Her şey ortada!
Kaynaklar pandemi koşullarında işini, aşını, gelirini kaybeden emekçilere, dar gelirlilere, küçük esnafa, çiftçiye aktarılmalıdır. Destekler kesilmek bir yana artırılarak devam ettirilmelidir. Unutmadan, şu ana kadar kullanılan kaynağın zaten işçinin öz parası olan işsizlik fonu olduğunu belirtelim…
Yorumlar kapalıdır.