Brezilya: “Bolsonaro istifa!” talebiyle kitlesel seferberlik

Halk Mücadeleleri Örgütü’nün III. Ulusal Toplantısı çağırısı üzerine Brezilya’nın tüm büyük kentlerinde devasa gösteriler düzenlendi. Bunların en büyüğü Sao Paolo kentinin Paulista Caddesi’nde “Bolsonaro İstifa!” sloganıyla düzenlenen gösteriydi.  Çağırıcılar, CUT (en büyük sendikal merkez) ve diğer sendikalar ile UNE (Ulusal Öğrenci Birliği) ve halk örgütleriydi.  Ve 19 Haziran için yeni bir mücadele çağırısında bulunuldu.

Brezilya pandemi sırasında en çok ölümün olduğu ülkelerden biriydi ve şu anda günde 2 binden fazla insan ölmeye devam ediyor (kısa bir süre öncesine değin günde 4 bini aşıyordu). Bu arada Bolsonaro aşı karşıtı bir politika izlemekte. Ama halk ayrıca ekonominin, açlığın, ücret kesintilerinin, eğitim ve sağlıkta yapılan kesintilerin ve bu arada polis şiddetinin etkileri altında yaşamakta (8 Mayıs’ta Rio de Janerio’daki Jacarezinho gecekondu mahallesinde polis kurşunlarıyla 30 kişi hayatını kaybetti).

Patronlar, bankerler ve çokuluslu şirketler yararına politikalar izleyen Bolsonaro hükümeti şimdi de posta ve elektrik şirketlerini özelleştirmekte ve kamu emekçilerinin çalışma koşullarına saldırmakta. Üstelik bütün bunlar, dostları ve yandaşları zenginleştirmek amacıyla gizli bütçe yolsuzluklarıyla birlikte sürdürülmekte.

19 Haziran’daki seferberliğe kitlesel katılım çağırısında bulunan İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal’in (İUB-DE) seksiyonu İşçilerin Sosyalist Akımı (CST-PSOL), yaygın aşılama ve aşı patentlerin kaldırılmasını talep etmekte, eğitim ve sağlıktaki kesintilere, ücret indirimlerine ve işten çıkarmalara, polis şiddetine karşı çıkmakta, büyük servetlerden vergi alınmasını ve dış borcun ödenmeyerek bu fonların sosyal harcamalara yönlendirilmesini talep ederek “Bolsonaro İstifa!”  şiarını ileri sürmekte.

CST-PSOL ayrıca, sendikal merkezleri, taban delegeleriyle birlikte, Bolsonaro’yu iktidardan uzaklaştırmaya ve onun halk düşmanı mali kesintilerini durdurmaya yönelik mücadelelerinin sürekliliğini tartışmak üzere IV. Örgütler Toplantısını düzenlemeye çağırmaktadır.

Yorumlar kapalıdır.