Troçki’nin torunu Esteban Volkov hayatını kaybetti

Lev Troçki’nin siyasi mirasının yürütücüsü vefat etti

İUB-DE Deklarasyonu

Lenin’le birlikte Bolşevik devriminin önderi olan büyük Rus devrimci Lev Troçki’nin torunu Esteban Volkov Meksika’da hayatını kaybetti.

Volkov, dedesinin siyasi ve teorik mirasının uygulayıcısıydı. Uzun ömrünü Lev Troçki’nin Marksist mirasını ve deneyimlerini korumaya ve Stalinizm tarafından her zaman karalanmaya çalışılan anısını lekesiz tutmaya adadı.

Çoğu üyesi Stalinist hapishanelerde ölen ya da Stalinist ajanlar tarafından genç yaşta öldürülen Troçki ailesi için, Volkov, istisnai bir uzun ömür olan 97 yaşında aramızdan ayrıldı.

Henüz 14 yaşındayken Meksika’da büyükbabasının uğradığı iki suikast saldırısının istisnai tanığı oldu. 20 Ağustos 1940’ta okuldan eve dönerken korkunç bir manzarayla karşılaştı: Büyükbabası Lev Troçki evin yemek odasında kanlar içinde yatıyordu. Stalin’in ajanları bu kez Troçki’yi ölümcül bir şekilde yaralamayı başarmışlardı. Troçki ertesi gün, karanlık bir GPU ajanının açtığı yaraların kurbanı olarak öldü.

Sol Muhalefet’in bir militanı olan babası Platon Volkov, Stalinizm tarafından idam edildiği için 7 yaşında yetim kalmıştı. Yine bir Stalin muhalifi olan annesi Zinayda, kişisel kayıplar ile kovuşturmalar nedeniyle ve kızının bulunduğu Rusya’ya dönmesi yasaklandığı için depresyona itilmiş ve Hitler’in iktidara geldiği, kader belirleyici 1933 yılında Berlin’de intihar etmişti.

Bundan sonra, aile içinde ona verilen isimle genç Sieva için yetim olarak bir yolculuk başladı. Viyana’da yatılı bir okula gitti, daha sonra Troçki’nin oğlu ve başlıca yoldaşı olan ve Paris’te bir hastanedeyken Stalinizm tarafından öldürülen amcası Lev Sedov tarafından yanına alındı. Son olarak, bazı aile dostları onu, Troçki ve Natalia Sedova ile sürgünde bulundukları Meksika’ya götürdü.

Esteban Volkov sonunda kendisine kucak açan bir yer buldu. Kimya mühendisi olarak eğitimini tamamladığı Meksika’da büyüdü. Daha sonra Lev Troçki Evi Müzesi’ni ve Siyasi İltica Hukuku Enstitüsü’nü kurdu, bu kurumları birkaç yıl öncesine kadar yönetti.

Esteban Volkov Ocak 2017’de, İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal’in (İUB-DE/UIT-CI) Meksika seksiyonu olan Sosyalizme Doğru Hareket’ten (Movimiento Al Socialismo – MAS) yoldaşlar, fiziksel olarak aramızdan ayrılışının 30. yıldönümü vesilesiyle akımımızın kurucusu Nahuel Moreno’ya saygı eylemi düzenlediğinde, Lev Troçki Evi Müzesi’nde bir karşılama töreni düzenlemiş ve bu etkinliğe ev sahipliği yapmıştı.

2010 yılında İUB-DE lideri Miguel Sorans ve Orlando Chirino, Miguel Angel Hernandez ile İUB-DE’nin Venezuela partisi Sosyalizm ve Özgürlük Partisi’nin (Partido Socialismo y Libertad – PSL) diğer militanları, Caracas şehrinde Esteban ile siyasi tartışmalar yürütme fırsatı buldu.

Bunlar, kendisiyle politik paylaşımlarda bulunabildiğimiz ve onun iş birliğine güvenebildiğimiz pek çok durumdan yalnızca ikisiydi.

İUB-DE olarak, hayattayken Lev Troçki’nin tarihsel ve siyasi anısının tutarlı bir koruyucusu olan bu insanın ölümünden büyük üzüntü duyuyoruz. Aramızdan ayrılışının ardından bize sadece büyükbabasının vasiyetinde dile getirdiği sözleri hatırlamak kaldı:

“İnsanlığın komünist geleceğine olan inancım, gençlik yıllarımda olduğundan daha az ateşli değil; aslında bugün çok daha sağlam… Yaşam güzel. Gelecek kuşaklar onu bütün kötülüklerden, baskılardan ve şiddetten arındırsınlar ve tadını doyasıya çıkarabilsinler.”

Sosyalizme dek daima!

İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

Yorumlar kapalıdır.