İşçiler ücretleri ve sendikal hakları için mücadeleyi sürdürüyor!

Eylül ayı ile birlikte okullar açıldı, emekçileri ise yeni bir “dönem” bekliyor. Enflasyonun bütün harcama kalemlerini doğrudan etkilemesi ile öğrencilerin okul masrafları da katlanarak artıyor. Bu tablo içerisinde çalışan nüfusun alım gücü ise düşmeye devam ediyor. Kira, okul masrafları, yol ücretleri derken hayat pahalılığı derinleşiyor. Örneğin asgari ücret 11 bin liranın biraz üzerindeyken, İstanbul’da şehir içi ulaşım için kullanılan aylık abonman kartının ücreti 1.177 lira. Emlak şirketlerinin verilerine göre İstanbul’da ortalama bir konutun kiralık ücreti ise 15 bin lira civarında. Asgari ücretli çalışanlar için durum böyle iken daha yüksek maaş alan işçilerin durumu da parlak değil, zira reel ücretler günden güne düşüyor.

Tam da bu bağlamda temmuz ayında asgari ücret güncellemesinin ardından başlayan farklı sektör ve işyerlerindeki eylemlerin belli bir süreklilik arz ediyor olması oldukça önemli. Pek çok işyerinde ek zam talebiyle yapılan eylemler sürüyor. Bunun yanında son günlerde yapılan işçi eylemlerinin tek gündemi ek zam değil, aynı zamanda ekonomik hakların güvence altına alınması için sendikal alanda mücadele ve seferberlikler de sürüyor. Ücret mücadelelerinin artması ile patronların sendikalaşmaya dönük saldırıları da artmış görünüyor.

Sputnik Türkiye ofisinde 17 Ağustos’ta başlayan grev halen sürüyor. Sputnik, sendikalaşan çalışanları işten attığı gibi herhangi bir uzlaşmaya da yanaşmamıştı. Sendikal hakları, çalışma koşulları ve ücret iyileştirmesi için mücadele eden Sputnik çalışanlarının grevi devam ediyor.

Trendyol depo çalışanlarının mücadelesi de ağustos ayından bu yana sürüyor. DGD-SEN üyesi olduğu için işten atılan işçiler şirketten bir muhatap bile bulamazken direnişlerini sürdürüyor. Öte yandan İzmir’de bulunan Agrobay Seracılık’ta sendikalaştığı için işten atılan işçilerin eylemleri de devam ediyor. Agrobay’ın patronu, zor şartlarda çalışan işçiler için “Hepimiz biliyoruz ki işçi zaten bu ülkede 1-0 önde başlıyor” derken herhangi bir anlaşmaya yanaşmıyor. Bunun yanında mücadeleci işçilerin eylemleri sürüyor.

Fırat Elektrik ve Dağıtım AŞ (FEDAŞ) çalışanı işçilerin düşük ücretler karşısındaki direnişi de iki ayı geçkin süredir devam ediyor. Daha önce DİSK Enerji-Sen üyesi 17 işçiyi işten atan şirkete karşı işçiler atılan çalışanların iadesini, düşük ücretlerin düzeltilmesini ve çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep ediyor.

Ortaya çıkan tabloda ücret artışı ve sendikalaşma yönündeki mücadelelerin süreceği öngörülebilir. Biz bütün bu irili ufaklı seferberliklerin başarıya ulaşması için ısrarla bütün seferberliklerin ve emekçilerin mücadelesinin birleştirilmesini savunuyoruz. Bu yüzden hangi sendika ve sektörde olduğuna bakmaksızın bütün emekçiler için önemli gördüğümüz birleştirici sloganları tekrar etme ihtiyacı duyuyoruz: Ücretlerde eşel mobil sistemi! Sınırsız sendika ve eylem özgürlüğü! Kaynaklar emekçiler lehine seferber edilsin!

Yorumlar kapalıdır.