Sosyal-İş’te yeni dönem zorlu göreve işaret ediyor

DİSK’e bağlı Türkiye Sosyal Sigortalar, Eğitim, Büro, Ticaret, Kooperatif ve Güzel Sanatlar İşçileri Sendikası’nın (Sosyal-İş) 16. Olağan Genel Kurulu 10-11 Ocak tarihlerinde Ankara’da gerçekleşti. Genel Kurul yeni yönetim seçiminin yanı sıra, eksiklere ve yeni dönemde ihtiyaç duyulan sendikal anlayışa işaret etmesi açısından da belirleyici bir niteliğe sahipti.

Alagöz Kültür Sanat, İSKOOP Merkez Depo, İSKOOP Marmara, İSKOOP Seyrantepe, İSKOOP Güneydoğu, İSKOOP Elazığ, Jeoloji Mühendisleri Odası, İstanbul Tabip Odası ve Birleşik Metal-İş çalışanlarını ve ayrıca sözleşmeli öğretim görevlilerini temsilen sözler alındı. Delegeler sözlerinde bir yandan sektörün sorunlarını ve örgütlenme potansiyelinin büyüklüğünü ifade ederken bir yandan da geçtiğimiz dönem sendika çalışmasının eksik kalan yönlerini ve ihtiyaçlarını vurguladı.

Ayrıca, Sosyal-İş’te örgütlenme çalışması başlatmalarının ardından işten çıkarılan SGS işçilerinin ve zor koşullarda örgütlenme çalışmalarını sürdüren Conecty işçilerinin ilettikleri mesajlar kürsüden paylaşıldı.

Delegelerden söz alan ve aynı zamanda yeni sendikal yönetim için aday olan Polat Deniz Gülşen, Sosyal-İş‘in içinde bulunduğu duruma yönelik tespitlerini paylaştı. Sosyal-İş’in sınıf mücadelesi çizgisinden uzaklaşmasını eleştiren Gülşen, sendikanın işkolunda daha etkin ve mücadeleci bir hattı örgütlemesi zorunluluğunu vurguladı. Son dönemlerde sendikanın üye sayısındaki düşüşe dikkat çekerken, geçmişte yapılan hataları tekrarlamadan, katılımcı, şeffaf bir sendika anlayışıyla hareket edileceğini, daha güçlü bir Sosyal-İş için katkı vermek isteyen herkesle yol yürümek istediklerini ifade etti.

İlhan Ağırbaş ise Genel Başkanlığa adaylığını şu sözlerle belirtti: “Genel Başkanlığa adayım. Ama aday olduğumuz tek şey sendikanın başkanlığı değil, Sosyal-İş’i hak ettiği güce ulaştırmaya, sendikamızı baraj denen garabetten kurtarmaya adayız. Üyelerin sendikada olan biten her şeyden haberdar olabildiği ve üyelerin kendi yetenekleri ile sendikamızın ve Türkiye işçi hareketinin gelişimine katkı sunabildiği yeni bir Sosyal-İş yaratmaya geldik.”

İkinci gün yapılan seçimlerin ardından yeni dönem Genel Başkanlığa İlhan Ağırbaş gelirken, Polat Deniz Gülşen Genel Sekreterliğe; Murat Bozbeyoğlu, Gökhan Keskin ve Gökhan Mangal ise Genel Yönetim Kuruluna seçildi. Yılmaz Bozkurt, Ebru Avcı ve Alev Ceylan Denetim Kuruluna; Recep Kaya, Meriç Dilekli ve Şengül İşçi ise Disiplin Kuruluna seçildi.

Sosyal-İş; büro, ticaret, sosyal sigortalar, eğitim, kooperatif ve güzel sanatlar işçilerini kapsayan 10. işkolunda faaliyet gösteren sendikalardan biri. Bu işkolunun son yıllardaki artışla birlikte kayıtlı çalışan sayısı 4 milyonun üzerinde; ancak işkolundaki toplam sendikalı işçi sayısı 300 bini geçmiyor. İşgücünün en kalabalık olduğu ve güvencesizlik, düşük ücret ve kötü çalışma koşullarının yaygınlaştığı işkolunda, Sosyal-İş’in bu örgütsüzlüğe cevap üretebilecek çözümler üretmesi; mücadeleci ve işçi demokrasisine dayalı bir anlayışı egemen kılması yeni dönemin en zorlu görevi ve sınavı olacak.

Yorumlar kapalıdır.