Neden “ücretler üç ayda bir gerçek enflasyon oranında artmalıdır” diyoruz?

Malum, Erdoğan ve AKP sözcülerinin işçiyi, emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz muhabbeti tam gaz devam ediyor. İtiraz eden mi oldu!? Yandan Bahçeli “vatan hainleri” diye kükreyiveriyor. Öyle ya, bitmeyen bir beka sorunumuz var. Patlıcan-biber edebiyatının zamanı mı? Ve tabii uzaya da gidildi! Artık bir milli astronotumuz dahi var. Daha ne istiyor bu millet, Allah aşkına!

Aslında milletin ne istediği belli. Aç karnına uzay bile çekilmiyor. Gezeravcı uzaya gidince belli ki bir süre yerçekiminden muaf olacak. İşçiler, emekliler mi? Onlar hâlâ çift dikiş sermaye düzeni kanunlarına tabi. O yüzden cüzdan-pazar arası farkı kapamak emekçiler için bir NASA görevi olmaya devam ediyor.

Gönlü bol Saray’ımız “emekçiyi enflasyona ezdirmedik” hesabını şöyle yapıyor: Cömert başkan artı 11,68 ek zam müjdesini verince altı aylık emekli maaş artışı yüzde 49,25 oldu. İlk altı ay için verdiği yüzde 25’i de koy üstüne. Oldu mu 74,25! 2023 enflasyonu kaç? Yüzde 64,8! Aslanlar gibi artı yüzde 9,45 cepte. İşte enflasyon böyle pataklanır.

Tabii şimdi dar gelirlinin gıda enflasyonu yüzde 113 imiş, kira enflasyonu yüzde 109 imiş, ulaştırmada enflasyon yüzde 92 imiş, üstelik bunlar resmi rakamlarmış, gerçek enflasyon rakamları çok daha yüksek imiş, bunları karıştırma. Büyük resme odaklan, bak uzaya da gittik, hem hep birlikte Karayip Adaları’nda tatilde olan EYT’liler bütün bütçeyi yediler bitirdiler kardeşim, değil mi!

Hükümete kalırsa işçi de, emekli de borçlu çıkar, ona şüphe yok. Biz diyoruz ki, ücretler üç ayda bir gerçek enflasyon oranında artmalıdır. Neden? Çünkü yüksek enflasyon ortamında işçinin, emekçinin sabit geliri gün gün eriyor. Bakın Ocak-Şubat 2024 için beklenen iki aylık enflasyon en az yüzde 15. Saray’ın bir yıllık toplam enflasyon farkı ne kadardı? Artı yüzde 9,45. Düştük mü iki ayda eksi 5,5! Bekle ki haziran ayı gelsin, Saray yine âlicenaplığını göstersin. Eskiden “kaşıkla verdiğini kepçeyle geri almak” denirdi. Kepçe ama dozer kepçesi mübarek.

Ücretler gerçek enflasyon oranında üç ayda bir artmalı, ama yetmez. En düşük emekli aylığı asgari ücrete denk olmalı. Asgari ücret ise yoksulluk sınırının üzerine çıkmalı. Büyük olmak için uzaya gitmeye gerek yok. Vatandaşlarının mutlu olduğu, insanca yaşanabilir bir ülke için çabalamak gerekir. Yine, kaynak, diyecekler. Kaynak var güzel kardeşim, kaynak var, olmayan hakkaniyetli bölüşüm ve niyet. Çünkü onların fıtratında emekçiye hakkını vermek yok! Niyeti olmayan hükümet EYT’liyi Karayipler’de çift dikiş tatil yapıyor varsayarmış…

Yorumlar kapalıdır.