Papatya falı: Emekliye 5 bin lira ikramiye!

Cumhuriyetin 100. yılı vesilesiyle emeklilere verileceği ilan edilen 5 bin lira ikramiyeyi şu ana kadar sadece çalışmayan emekliler alabildi. Çünkü cumhurbaşkanlığı kararıyla, çalışan emeklilere ikramiye verilmemesi belirlenmişti. Bu nedenle 10,5 milyon çalışmayan emekliye ve 1,7 milyon hak sahibine 100. yıl ikramiyeleri ödenirken 4,7 milyon çalışan emeklinin payına hayal kırıklığı düşmüştü.

Kısa sürede, ikramiye ödenmeyen emekliler içinde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olan 1,6 milyon çiftçinin de olduğu anlaşıldı. Dönüm başına birkaç yüz lira destek aldıkları için çalışan emekli sayılan ve bu nedenle ikramiyeden yararlanamayan çiftçiler tam anlamıyla şoke olmuşlardı. Emekli çiftçilerin öfke ve hayal kırıklığı kısa sürede Saray’a ulaştı ve Erdoğan durumu inceleteceğini açıklamak zorunda kaldı. Ardından emekli çiftçilerin de ikramiye alacağı basına yansıdı.

Tabii tuhaflık bununla da kalmadı. Emekli çiftçilerin de ikramiye alacağının açıklanmasıyla ikramiye kapsamına 14 milyon emekli girmiş oldu. Diğer bir ifadeyle emeklilerin yüzde 95’inin 100. yıl ikramiyesi almasının söz konusu olacağı anlaşıldı. Peki geri kalan yüzde 5 emeklinin günahı neydi? Nitekim kısa sürede Erdoğan’ın tüm emeklilerin ikramiye alması için çalışma yapılması talimatı verdiği açıklandı. Böylece papatya falı tamamlanmış oldu.

Şu birkaç haftalık tablo, Türk tipi başkanlık sisteminin ne derece keyfiyete dayalı, plansız, programsız, öngörüsüz bir sistem olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Oysa basit bir ön çalışma ile en baştan bütçe ve kapsam belirlenebilir, milyonlarca emekli mağdur edilmeyebilirdi. Kuşkusuz çoğunluğu 7500 lira maaş alan emeklilerin mağduriyeti 5 bin lira ikramiye vermekle çözülemez. Bunun için 2000 yılı öncesi maaş bağlama oranlarına dönülmesi şart.

Sözün özü, Türkiye’nin bu garabet Türk tipi başkanlık sistemden bir an önce kurtulması gerekiyor. Emekli ikramiyesini dahi doğru dürüst planlayamayan bu sistemin yeni bir anayasa yapması ise zaten söz konusu olamaz. Hayatlarımız papatya falına dönmesin diyorsak emekçiler yönetmeli!

Yorumlar kapalıdır.