EYT’de yüzde 17 maaş artışı temel sorunu gösterdi!

Emekli maaşlarına 2023 yılı ilk altı ayı için yüzde 30 zam yapıldı. EYT’liler de almaya hazırlandıkları maaşlarının bu oranda artacağını düşündüler. SGK’nın “emekli olduğumda ne kadar maaş alırım” uygulamasına baktıklarında ise yüzde 30 artışı göremediler. Farklılıklar olmakla birlikte sosyal medyadan yapılan paylaşımlar EYT’lilerin artışının ortalama yüzde 17 civarında kaldığını gösterdi. Doğal olarak büyük bir tepki ve hayal kırıklığı oluştu.

SGK bu büyük tepki sonrası kamuoyuna “2023 yılı öncesinden bağlanan aylıklar dahil olmak üzere 2023 yılı talepte bulunanların aylıkları da yüzde 30 oranında artırılmıştır. Aylık hesaplama sisteminde bir değişiklik yapılmamış, mevcut yasal düzenlemelerde yer alan kurallar çerçevesinde aylıklar hesaplanmaktadır. Ayrıca, EYT kapsamındaki sigortalılar için farklı bir aylık hesabı yapılmayacak, hem TÜFE hem de refah payı dikkate alınarak aylıklar ödenecektir,” açıklamasını yaptı.

Yaptı ama bu açıklama kafalardaki soruları gidermediği gibi artırdı. EYT’lilerin sorusu aslında çok açıktı: Yüzde 30 artışı niye görmüyoruz, bu artış olacak mı? Olacak ise artış oranı niye yüzde 17 civarında görünüyor? Maaş bağlanırken mi aradaki yüzde 13 fark maaşlara yansıtılacak? EYT’liler SGK’nın açıklamasında bu soruların cevabını bulamadı.

Aslında SGK, “Aylık hesaplama sisteminde bir değişiklik yapılmamış, mevcut yasal düzenlemelerde yer alan kurallar çerçevesinde aylıklar hesaplanmaktadır,” diyerek EYT’lilerin maaşlarına da yüzde 30 oranında zam yapıldığını ama hesaplama sisteminden dolayı bu artışın yüzde 30 değil yüzde 17 civarında yansıdığını ifade etmiş oldu. Evet, SGK doğru söylüyor ama zaten EYT’lilerin itiraz ettiği de bu aylık bağlanma oranlarındaki adaletsizlik. EYT’liler tam da değiştirilen sistem nedeniyle yaşanan intibak sorunlarının çözülmesini istiyor.

Tekrar ifade edelim: Aylık bağlanma oranları (ABO) iki kez değiştirildi. 2000 yılı öncesi yüzde 70 oranında olan aylık bağlanma oranları yüzde 35’lere dek düşürüldü. Bu yüzden eskiden en düşük emekli aylığı dahi asgari ücretin üzerindeyken şu an emeklilerin çoğunun maaşı, 8500 lira olan asgari ücretin altında kaldı. Ayrıca farklı maaş hesaplama dönem ve katsayıları nedeniyle aynı koşullarda emekli olanların maaşları arasında da büyük farklar oluştu. Çözüm, 2000 yılı öncesi sisteme dönülmesinde.

***

Editörün seçtikleri:

Yorumlar kapalıdır.