Emekliler sadaka değil hakkını istiyor!

Emeklilerin maaş zammı sorun olmaya devam ediyor. Emekliler yılın altıncı ayında ve yılbaşında zam alıyor. Normalde böyle olması gerekiyor. Asgari ücret de aynı periyodu sürdürüyor. Emekliler 2023 yılbaşında bir önceki yıla göre yüzde 30 oranında zam almıştı. Enflasyonun çok gerisinde kalan bu zam oranının emeklilerin beklentisi olarak temmuz ayında telafi edileceği umuluyordu. 2023 Mayıs’ında seçim öncesi emeklilere seyyanen zam yapılmıştı ve en düşük emekli maaşı 7500 TL olarak belirlenmişti. Temmuz ayında emeklilere zam yapılması gerekiyordu. İktidar, seyyanen verdiği zammı da emeklilere zam olarak uygulayınca en düşük maaş olan 7500 TL’yi alan milyonlarca emekli, hiç zam alamamış oldu. Asgari ücretin 11.400 TL olarak belirlenmesi ve emekliye zam verilmemesi, en düşük emekli maaşıyla asgari ücret arasındaki farkı daha da artırdı.

Emekliler zaten geçinemez durumdayken kelimenin tam anlamıyla açlıkla terbiye edilir hale geldi. Emeklilerin durumu açlık sınırının çok çok altında. İktidardan beklenti içerisinde olan emekli, temmuz ayında uğradığı hayal kırıklığının şokunu hâlâ yaşarken geçinebilmenin, mutfağında bir kap çorbayı kaynatabilmenin derdine düşer duruma geldi. Birçok emekli, çevresinin ve çocuklarının yardımı ile geçinmeye çalışıyor. İktidar partisi, Cumhuriyet’in 100. Yılı dolayısıyla emekliye sadaka niteliğinde 5000 TL’lik bir ikramiye öngördü. Bu ikramiyeyi verirken de şeytanın aklına gelmeyecek taklalar atıp, çalışan emekliye ikramiye vermeme kararı aldı. Meclisten de geçen bu karar sonrası çalışan emekliler hayal kırıklığına uğradı. Bu karar öncelikle anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Çalışan emekliler buna mutlaka itiraz edecektir ve etmelidir. Burada asıl sorun iktidarın, emeklinin hakkı olan zammı yapmama meselesidir. İktidar, özel sektörün verdiği asgari ücret zammını belirlerken elini emekli maaşına zam yaparkenki kadar korkak alıştırmıyor. Kaldı ki asgari ücretliler de açlık sınırının altında yaşamak zorunda.

İktidar 3-4 yıldır emekli maaşlarına yapılan zammı düşük tutuyor. Daha önce en düşük emekli maaşı asgari ücretin bile üstündeyken, bugün asgari ücretin 3’te 2’si durumunda. Emekli artık torunlarına harçlık veremez durumda. Sokağa çıkarken zorluk yaşıyor. Bir yerde oturup bir çay içmek emekli için lüks olmaya başladı. Emeklilerin yüzü gülmüyor. Sürekli stres ve geçim sıkıntısı altında. 30-35 yıl çalışmanın karşılığının bu olmaması gerektiğini düşünen emekli, iktidarın insafsızlığına isyan eder duruma geldi. Biz emekliler olarak iktidardan sadaka değil, seyyanen zam değil, asıl maaşımıza hakkımız olan enflasyon + refah payı zammı istiyoruz. Açlık sınırının altındaki maaşa itiraz ediyoruz. İktidar bizi dilenci yerine koymamalı. Emeklinin hakkı olan, açlık sınırının üzerinde maaş talep ediyoruz. Bu maaş bizim hakkımız, hakkımızın koşulsuz olarak ödenmesini istiyoruz.

Yorumlar kapalıdır.