Siyonist İsrail Refah’ı tehdit ediyor, Filistin direnişi ise taleplerinde ısrarcı

Filistin direniş örgütlerinin korsan devlet İsrail’e karşı gerçekleştirdiği 7 Ekim silahlı ayaklanmasının etkileri devam ediyor. İsrail’in soykırım planı doğrultusunda 34 binin üzerinde şehit, 77 binin üzerinde yaralı ve 7 bin kadar Filistinlinin ise kayıp olduğu veya enkaz altında öldüğü düşünülüyor. Yıkımın boyutuna ilişkin olarak yakın zamanda yayımlanan BM Kalkınma Programı’nın raporuna göre “En iyi senaryoda savaş durur ve inşaat malzemeleri 2021’deki son Gazze krizinden beş kat hızlı teslim edilirse, yıkılan evlerin yeniden inşası 2040 yılını bulacak.” Mevcut tabloda ise İsrail hâlâ insani yardıma bile izin vermemekte diretiyor. Çok kısa bir süre önce yola çıkışı engellenen Özgürlük Filosu bu örneklerin başında geliyor.

İsrail’in uyguladığı soykırıma rağmen Siyonist rejim hâlâ hiçbir siyasi ve askeri hedefine ulaşamadı. Ne Gazze’deki direniş liderlerini öldürebildi ne de rehineleri ele geçirdi. Bunun yanında tarihte ilk kez Arap olmayan bir ulusun devleti, yani İran, İsrail’e füze atışı gerçekleştirdi. Ayrıca İsrail’in uluslararası alandaki yalnızlığı derinleşerek devam ediyor ve birçok dünya halkının seferber olması sayesinde İsrail’in destekçilerinin sayısı her şeye rağmen azalıyor. Gazze’deki askeri direnişi kıramayan Siyonist rejim, işgal ettiği 48 topraklarında da yerleşimci nüfus tarafından düzenlenen ve ateşkes talep eden protesto gösterileriyle baş etmekle meşgul.

Bütün göstergeler Apartheid rejiminin aleyhine işlerken, Netanyahu ise buradan çıkışı Refah’ı da işgal etmekte görüyor. Netanyahu’nun bu isteğine ABD’den “insani şartlarda” bir operasyon olduğu takdirde onay gelse de İsrail savaş kabinesi kendi içinde bölünmüş durumda ve ateşkesten yana olanların sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Ayrıca Siyonist işgal ordusunun kurmayları da Refah’ın işgaline sıcak bakmıyor. Geçtiğimiz süreçte Askeri İstihbarat Teşkilatı Başkanı gibi kişilerin istifasını açıklamasıyla birleşince Refah’ın işgali güç görünüyor. Yine de siyasi geleceği bu savaşın sürmesine bağlı olan Netanyahu, aşırı sağ kabine üyelerine dayanarak işgal kararı verebilir. Fakat işgalin yol açacağı yeni krizlerin Siyonist savaş kabinesinin işini kolaylaştıracağını düşünmek için pek de sebep yok.

Siyonist rejimin Refah’ı işgal tehdidine rağmen Filistin direnişi Gazze’de işgalin son bulması, şeridin yeniden inşası ve Gazzelilerin yerlerine dönmesi karşılığında ancak bir rehine takası anlaşmasını kabul edeceğini ifade ediyor. Anlaşma görüşmelerinde uzun süre sonra olumlu gelişmeler olduğunu söyleyen Hamas heyeti durumu ele almak için Mısır’a gideceğini açıkladı. Hamas’a yakın Al Mayadeen gazetesinin haberine göre Siyonist rejimin son teklifi, ateşkesi ve Gazze’nin beş yıllık yeniden inşası planını içeriyor.

Yorumlar kapalıdır.