Devlet yurdunda kalan lise öğrencileri yurt sorunlarını aktarıyor

Manisa’da devlet yurdunda kalan bir grup lise öğrencisinin yaşadıkları yurt sorunlarıyla ilgili olarak Zırhlı Tren sosyalist gençlik gazetesine gönderdiği mektubu okurlarımızla paylaşıyoruz.

DEVLET YURDUNDA KALAN ÖĞRENCİLER OLARAK AÇIK ÇAĞRIMIZDIR!

1) Her devlet yurdunda insani ve eşit giriş saati istiyoruz! Yurtlarda süreklilik gösteren ve kişinin gezme hakkını çiğneyecek kadar yetersiz yurt izin saatlerini reddediyor; her devlet yurduna, devlet yurdunda kalan öğrencilerin kararlaştırdığı eşit ve insani giriş saatinin yürürlüğe koyulmasını istiyoruz!

2) Yurtlarda zoraki siyasi etkinlik istemiyoruz! Yurtlarda kalan öğrencilerin gitmekle yükümlü tutulduğu, çoğunluğu iktidar zorlaması etkinlikleri reddediyoruz! Öğrencilerin siyasi görüşleri dikkate alınmadan hiçbir öğrenciye iktidarın görüşlerini zorla dayatmasına müsaade etmiyoruz. Valilik veya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğrencilerin gitmekle yükümlü tutulduğu bu siyasi etkinlikler sona erdirilmeli, herhangi bir siyasi etkinliğe gitme özgürlüğü öğrencinin özgür iradesine bırakılmalıdır.

3) Öğrencilere özgür, bağımsız ve sınırsız örgütlenme ve eylem hakkı! Sosyal Hizmetler ve Sağlık Daire Başkanlığı tarafından öğrencilere yasaklanan örgütlenme ve eylem yasağını insani bulmuyor, kabul etmiyoruz. Her öğrenciye bağımsız fikir kulüpleri, dernek, topluluk vb. örgütlere katılım serbest kılınmalıdır. Öğrenciye yasaklanmış olan eylem hakkının derhal öğrenciye geri verilmesini istiyoruz.

4) Demokratik yurt seçimleri istiyoruz! Yurtlarda çoğu zaman karşılaştığımız ve genelde idare tarafından atanan kayyum yurt başkanlarını kabul etmiyor, yurt seçimlerinin derhal öğrenci odaklı, özgür ve demokratik olmasını, aday olacak herkese de özgür propaganda hakkı tanınmasını talep ediyoruz.

5) Temiz içme suyuna insani erişim! Yurtlarda sıkça karşılaştığımız temiz içme suyuna erişim problemi kasıtlı olarak geri plana atılıyor. Her insana temiz su ulaşımı haktır. Her su ağına su arıtma sistemi şarttır, düzenli ve denetimli temiz suya ulaşmak istiyoruz!

6) Düzenli tesisat denetimi şarttır! Öğrencilerin kaldıkları yurtlarda sıkça karşılaştıkları su kesintileri, elektrik kesintileri ve kalorifer tesisatında arızalar son bulmalıdır. Düzenli tesisat denetimi zorunlu tutulmalı, tesisat denetiminde yurt başkanı ve öğrenciler, müfettişler ve tesisatçılar gibi söz hakkı sahibi olmalıdır.

7) Burslara enflasyon oranında zam! Devlet yurtlarında kalan öğrencilere verilen aylık yurt desteği yetersizdir, öğrencilerin ihtiyacını karşılayamaz. Öğrenciye verilen bu trajikomik rakamlardan vazgeçilmeli, ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri adına öğrenci burslarına aylık enflasyon oranında zam yapılmalıdır.

8) Kadın öğrencilere aylık ped desteği şarttır! Ped acil ve temel ihtiyaçtır. Öğrencilerin ped ihtiyacının faturası öğrencilere kesilemez, her kadın öğrenciye aylık ped desteği sağlanmalıdır.

9) Teftişler habersiz ve tarafsız yapılmalıdır! Öğrenci yurtlarına düzenli olarak yapılan teftişler şeffaf değildir, öğrencilerin sorunlarını doğru şekilde yansıtmaz. Bunun sebebi gayet açıktır: teftişlerin yurt yönetiminin haberi dahilinde yapılması. Teftişler, öğrencilerle beraber seçilmiş üyeler tarafından müfettişle birlikte habersiz yapılmalı, öğrencilerin sorunları belirlenip çözüme kavuşturulmalıdır.

10) Kör noktasız, güvenlikli yurt! Yurtlarda sürekliliğini sürdüren hırsızlık vakalarının önüne geçebilmenin tek çözümü yeterli sayıda güvenlik kamerasının kör noktasız şekilde yurdu görebilmesidir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yurtların güvenlik kameraları karşılanmalı ve bu kameralar doğru şekilde konumlandırılmalıdır.

11) Yurtlara düzenli ilaçlama şart! Yurtlarda mevsimsel olarak baş gösteren bir diğer sıkıntı, ilaçlama eksiği yüzünden haşerelerin öğrencilerin sağlığını tehdit etmesidir. Yurtlara düzenli ve doğru ilaçlama şarttır, yapılmalıdır.

12) Tuvalet kâğıdı temel ihtiyaçtır! Devlet tarafından faturası öğrencilere kesilen bir diğer hijyen ihtiyacı da tuvalet kâğıdı. Artan fiyatlarla beraber öğrencilerin almasının zorlaştığı tuvalet kâğıdı idareye ücretsiz sağlandığı gibi öğrenciye de ücretsiz ve yeterli düzeyde devlet tarafından ulaştırılmalıdır.

13) Öğrenciye yönelik bilinçlendirme odaklı etkinlikler ihtiyaçtır! Yurtta ilk defa kalacak öğrencilere yönelik bilinçlendirme odaklı etkinlikler düzenlenmelidir. Etkinliklerde öğrencilere yönelik yönetmelikten bahsedilmeli, öğrenciler sağlık ve yurttaki hakları ile ilgili bilinçlendirilmelidir. Etkinliklerde öğrencilerin soruları, muhatapları tarafından cevaplandırılmalıdır. Gerektiği takdirde düzenli olarak yurt sorunlarının konuşulduğu etkinliklerin düzenlenmesi adına öğrenci meclisleri kurulmalıdır.

Yorumlar kapalıdır.