Lüks tüketimin kaynağı ödenmeyen vergiler!

Türkiye’de vergiyi kim ödüyor? Evet, kağıt üzerinde tüm mükellefler! Peki ama kim gerçekte ne kadar ödüyor? TEPAV’a göre 2024 yılında her yüz liralık verginin 65 lirasını işçi ve esnaf ödemiş. Hatta gelir vergisi baz alındığında her 100 liranın 93 lirasını işçiler ödemiş! Vergi dediğin bütün kamusal harcamanın temel kaynağı. O kaynağın da kaynağı işçiler ve emekçiler!

Hani emekli hazineyi sömürüyor, “yüksek” işçi ücretleri ekonomiyi batırıyor vs. diyorlar ya! Arkadaş para işçinin emekçinin zaten! Kimin parasını kime karşı kullanıyorsunuz? 1,5 trilyon liralık gelir vergisinin 1,4 trilyonunu ücretli çalışanlar ödemiş. Neredeyse gelir vergisinin tamamı!

Buna mukabil asgari ücret şimdiden açlık sınırının altına düştü. Temmuzda ara zam olmayacak deniliyor. İşçi yıl sonunu nasıl getirecek? Milyonlarca emekli asgari ücretin de altında aylık alıyor. Bakanlığın bizzat kendi verdiği rakama göre üç milyonun üzerinde emekli en düşük aylık olan 14 bin 469 lirayı alıyor. Üstelik kök maaşlar bundan daha da az. Destek ile 14 bin küsura tamamlanıyor.

BİSAM’ın verilerine göre tek başına yaşayan bir kişi için dahi yoksulluk sınırı 35 bin lira. Asgari ücretliler, emekliler nasıl hayatta kalacak? Üstelik işçi de emekli de doğrudan/dolaylı vergi ödemeye devam ediyor. Çok açık ki hem asgari ücret hem emekli aylığı yoksulluk sınırının üzerine çıkmalı, hem de işçinin, emeklinin üzerindeki vergi yükü kaldırılmalı.

Vergide adaletin ilk adımı şu an yüzde 70 düzeyinde olan dolaylı verginin en az OECD ülkelerindeki yüzde 30 oranına indirilmesidir. İkinci adım çok kazanandan çok vergi almayı sağlayacak doğrudan verginin artırılması ve indirim, iltimas vs. kıyaklar uygulamaksızın etkin tahsilidir.

Milyonluk kazanca, milyarlık servete sahip olan zenginlerin çalışanlar kadar dahi vergi vermemesi kabul edilemez. Dünya yıkılsa en lüks araç ve konut satışlarının yükselmeye devam etmesi boşuna değil. Türkiye’de 2024 yılında lüks araç satışı yüzde 7,2 artarak 118 bin adete ulaşmış. Lüks tüketimin kaynağı ödenmeyen vergiler. Çok açık ki yüksek enflasyonla mücadelenin de, gelir dağılımındaki eşitsizliğin de kaynağında vergide adaletsizlik var. Vergide adalet için servet vergisi ve gelire oranlı vergi şimdi değilse ne zaman?

Yorumlar kapalıdır.